KÜLFÖLD

Újabb merényletekre figyelmeztetnek Srí Lankán

A Srí Lanka-i kormányfő szerint külföldi szálai is vannak a húsvéti merényletsorozatnak, amelyet nemrég az Iszlám Állam magára vállalt. Korábbi hírek szerint a terrorszervezet bosszúból követte el a véres merényleteket az ázsiai országban.
  • Szerző: Ripost

A hatóságok haladást értek el a merényletsorozat elkövetőinek azonosításában, melyben külföldi szálak is lehetnek, legalábbis ezt támasztják alá a bizonyítékok – jelentette be Ranil Vikremeszinghe, Srí Lanka kormányfője. Hozzátette, hogy akár újabb merényletek is bekövetkezhetnek.

A kormányfő azt is beismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, ami alapján az indiai nagykövetséget gondolták célpontnak. Továbbá azt a bejelentést is vizsgálják, melyben az Iszlám Állam magára vállalta a merényletek elkövetését, mintegy bosszúként az új-zélandi Christchurben elkövetett mészárlás megtorlása miatt.

Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követhette el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel. 

Indiai hírszerzési szakemberek két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre – közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes. Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés "órákkal" az első merénylet előtt érkezett. Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

Közben az FBI is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a pokolgépes merényletek kivizsgálásában. 

A vasárnap Srí Lankán három templomban és négy szállodában elkövetett közel egyidejű robbantásos merényleteknek legalább 321 halottja és mintegy 500 sebesültje van - közölték Srí Lanka-i kormánytagok. 

A 21 millió lakosú szigetországban kedden háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában – helyi idő szerint fél kilenckor –, a colombói Szent Antal katolikus templomban. Kedd délben 22 áldozatot temettek el St. Sebastianban, ahol feltehetően a legtöbb áldozata volt a merényletnek. 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?