KÜLFÖLD

Újabb merénylet Londonban: muszlimok közé hajtott egy fehér férfi

Hétfőn hajnalban újabb halálos gázolásos merénylet érte Londont - ezúttal azonban a muszlimok célponttá váltak, és egy fehér férfi vezette a gyilkos furgont.
  • Szerző: KF

A merénylő a Finsbury Park mecsetje előtti tömegbe hajtott bele: a muszlimok épp a ramadáni esti imádság után indultak volna haza, mikor közéjük robbant a Cardiff közeléből bérelt furgon.

 

A támadásban egy idősebb férfi meghalt, nyolc embert pedig kórházba szállítottak. A merénylőt a szemtanúk tartóztatták fel, míg a rendőrök kiértek: egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy egy 48 éves fehér férfi, aki az autóból kiszállva azt üvöltözte:

„Minden muszlimot meg kell gyilkolni! Megölhettek engem, én már elvégeztem a feladatomat. Azért jöttem, hogy muszlimokat öljek”

A férfit elmeorvosi vizsgálatnak is alávetik, arca nem tükrözött érzelmeket, csak csókot dobált az embereknek. A tömeg egy része meg akarta lincselni a gyilkost, de egy imám, Mohammed Mahmoud megvédte és lecsillapította őket, így a férfit sértetlenül adták át a rendőröknek. Theresa May közölte, hogy az esetet potenciális terrortámadásként kezelik, és rendkívüli ülést hívott össze.

 

Bár a támadás híre mindenkit meglepett, valójában jó ideje lógott már a levegőben egy ilyen akció. Az Egyesült Királyság az utóbbi három hónap három terrortámadása óta egy puskaporos hordóvá változott, aminek egyre rövidebb lett a gyújtózsinórja. A két londoni és az egy manchesteri terrortámadásban összesen 35 ártatlan ember halt meg, és mind a három esetben radikális muszlimok voltak a merénylők. Az országban nagyon nagy számban élnek muszlimok, Birmingham és Manchester a szélsőségesek gyűjtőhelyévé vált. Ráadásul sokan évekkel ezelőtt Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoljanak, ám a terrorszervezet külföldi harcosai nagy részét hazaküldte már, azzal az utasítással, hogy öljenek meg annyi „hitetlent”, amennyit csak tudnak.

 

Eközben országszerte egyre erősebbek lettek a nacionalista hangok: míg korábban a szélsőjobboldali aktivisták a lengyel és román bevándorlókkal akartak leszámolni, addig a terrorfenyegetettség aranykorára a dühük már a muszlimok ellen fordult. Múlt vasárnap például a UK against Hate (az Egyesült Királyság a gyűlölet ellen) nevű szélsőjobboldali csoport békés tüntetést szervezett Manchesterbe a május 22-i robbantás kapcsán – ám a demonstráció hamar elmérgesedett, a több száz tüntetők összecsapott a rendőrökkel, egy férfi pedig egy sült disznófejjel provokálta a muszlimokat. Számukra ugyanis a vallásuk tiltja a sertéshús-fogyasztást.

 

A terrortámadások kapcsán az Egyesült Királyságban élő muszlimok minden alkalommal leszögezték, hogy a terroristáknak semmi közük az iszlámhoz, kiforgatott vallási dogmákkal takarózva gyilkolnak, és csak tovább szítják a fezsültséget a különböző felekezetek között. Több száz imám tagadta meg, hogy eltemesse a manchesteri és a londoni terroristákat, mivel a tömeggyilkosok szerintük nem érdemlik meg a tradicionális muszlim temetést, hiszen sosem képviselték a vallás tanításait. A legfrissebb londoni merénylet azonban azt mutatja, hogy néhány civil már nem is akar különbséget tenni a békés, beilleszkedő muszlimok és a radikális iszlamista terroristák között.

És ki tudja, hányan fogják még követni…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?