KÜLFÖLD

Újabb határt zárnának le a migránsok előtt

Egyre nagyobb a migrációs nyomás az osztrák-olasz határon található Brenner-hágón.
  • Szerző: WM

Az idei év első három hónapjában már 37 ezer bevándorló érte el az olasz partokat.

A migránsok többsége azonban nem szeretne Olaszországban maradni, hanem megindul észak felé, hogy elérjék a végcéljukat, ami általában Németország, Ausztria vagy Svédország. Az egyik legkézenfekvőbb átkelő az illegális bevándorlók számára a Budapesttől 800 kilométerre fekvő, az olasz-osztrák határon található Brenner-hágó. Ausztria ezért a múlt hónap végén jelezte, hogy kész lezárni az Olaszországgal közös határátkelőjét, ha az Olaszországba érkező tömeges migráció ezt indokolttá teszi. 

Ezt az elképzelést támogatja a bajor miniszterelnök is. Horst Seehofer szerint minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy közösen védjük meg az unió külső határait. A politikus szerint amíg ez nem valósul meg százszázalékosan, addig kénytelenek lesznek a tagállamok a saját határszakaszaik ellenőrzését fenntartani.

Ezért van már másfél éve szigorított ellenőrzés az osztrák-német határon, és szükség esetén ezért kell lezárni a Brenner-hágót is. A bajor miniszterelnök úgy véli, hogy a görögök és az olaszok egyedül képtelenek lesznek megoldani a problémát, közös európai fellépés szükségeltetik.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?