KÜLFÖLD

Új világ jön, eltűnik a készpénz

Régóta jósolgatják, hogy hamarosan megválhatunk a papírpénztől és az érméktől is, és minden vásárlásunkat bank- és hitelkártyákkal intézhetjük.
  • Szerző: KF

Ezt a folyamatot akarja most felgyorsítani a Visa, amely abban reménykedik, hogy 2020-ra a világ nagy részét sikerül leválasztani a készpénzről.

 

A gigavállalat vezetője, Jack Forestell bejelentette, hogy akár 10 ezer dolláros (2,7 millió forintos) támogatást is adnak azoknak az amerikai kis- és középméretű kereskedéseknek, amelyek leváltják a fizetési rendszerüket kártyásra.

„A világ lakosságának 70 százaléka, 5 milliárd ember mobil eszközökkel fizethet 2020-ra, és most lehetőségünk van arra, hogy kineveljük a készpénz-mentes kereskedő réteget.”

Forestell bejelentését azonban nem fogadta teljes üdvrivalgás: sokak szerint gyakorlatilag megvesztegetik az üzleteket, hogy a jelentős támogatásért cserébe száműzzék a készpénzt. Többen azért is kritizálták az elképzelést, mert az idősebb, informatikai eszközökhöz nem szokott generáció hátrányba kerülne, már nem tudna hozzászokni az új, készpénztelen életformához.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?