KÜLFÖLD

Új nevet kapott az AstraZeneca vakcinája, ez állhat a különös döntés hátterében

A brit-svéd gyógyszergyártó hangsúlyozta, hogy a névváltoztatás nem jár a vakcina összetételének módosításával.

Az AstraZeneca arról számolt be egy közleményben, hogy a jövőben új néven fut majd a koronavírus elleni vakcinájuk. A brit-svéd gyógyszergyártó vállalat tájékoztatása szerint a készítményük ezentúl a „Vaxzevria” nevet viseli, az eddigi „AstraZeneca Covid-19 Vakcina„ helyett - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyógyszeripari óriásvállalat külön kihangsúlyozta, hogy a névváltoztatás nem jár a oltóanyag összetételének módosításával. Elmondásuk szerint a készítménnyel oltó orvosokat ennek ellenére tájékoztatni kell az új márkanévről, mivel a vakcina címkéje és a csomagolása is másképp nézhet majd ki.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még múlt hét végén hagyta jóvá az AstraZeneca névváltoztatásról szóló kérelmét. A vállalat Indiában gyártott, de az európai vakcinával egy és ugyanazon formulán alapuló Covishield nevű koronavírus elleni oltása megtartja jelenlegi márkanevét.

A névváltás szóló bejelentés derült égből villámcsapás volt a gyógyszeripari szereplők számára, ezért a döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy az AstraZeneca vakcinájának egyre nagyobb a társadalmi elutasítottsága szerte a világban, mivel az elmúlt hetekben több ország egészségügyi hatósága is súlyos vádakat fogalmazott meg a készítménnyel és a gyártóval szemben.

Március elején Európában több országban is felfüggesztették átmenetileg a vakcina beadását, mivel felmerült a gyanú, hogy súlyos vérrögképződést okozhat. Többek között Dánia, Szlovénia, Franciaország, Németország, Lettország, Olaszország, Izland, Írország, Norvégia, Svédország és Ausztria is a készítmény felfüggesztéséről döntött elővigyázatosságból.

A YouGov múlt hétfőn közzétett közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a európaiak egyre bizalmatlanabbak az AstraZeneca vakcinájával szemben. A franciáknak csupán 23 százaléka, a németeknek pedig a 32 százaléka tartja biztonságosnak a készítményt.

Az AstraZenca koronavírus elleni vakcinája. (Forrás: MTI/Ujvári Sándor)

Európa után a tengeren túl folytatódott a gyógyszergyártó kálváriája: az Egyesült Államok Allergiai és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) múlt hét kedden egy közleményben azt állította, hogy az AstraZeneca „idejétmúlt” adatokat használt a koronavírus elleni vakcinájának klinikai vizsgálata során, így a hatékonysága vélhetően rosszabb, mint ami a hivatalos dokumentációban szerepel.

A kanadai egészségügyi hatóságok hétfőn döntöttek a vakcina beadásának felfüggesztéséről az 55 év alatti korosztályba, mivel nem világos a vérrögképződéssel kapcsolatos kockázat miértje. Emellett a helyi gyógyszerhatóság egy új kutatás elvégzésére kötelezte a céget, melyet nemekre és korcsoportokra bontva a kanadai embereken kell elvégeznie.

Kanadában egyébként eddig 307 ezer ember kapta meg AstraZeneca vakcináját és egyetlen vérrögképződéses esetet sem regisztráltak az egészségügyi hatóságok. Az 55 év feletti korosztálynak azért engedik a készítmény beadását, mert az ő esetükben az esetleg mellékhatások túlszárnyalják a be nem adott vakcinából fakadó fertőzés következményeit.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?