KÜLFÖLD

Új koronavírus-fajtát fedeztek fel a denevérekben, a RacCS203 nevet kapta a kórokozó

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Covid-19 kórokozója denevérekben fejlődött ki, majd megfertőzött egy másik állatfajt, végül pedig innen ugrott át az emberre.

Egy Thaiföldön élő denevérfaj egyedeinek vérében a világjárványért felelős Sars-Cov-2 nevű koronavírushoz nagyon hasonló kórokozót találtak, amit a tudósok már el is neveztek SARSr-Cov RacCS203-nek.

A két vírus genetikai állománya 91,5 százalékban megegyezik, ami azt a teóriát támasztja alá, mely szerint a pandémiát egy denevérekre specializálódott, majd emberre adaptálódott koronavírus okozta – írja a BBC.

A szakértők jelenleg úgy gondolják, hogy a RacCS203 vírus nem képes megfertőzni embereket, mivel nem tud kötődni az emberi sejtek ACE2-receptorához.

A RacCS203 vírussal fertőzött denevérek vérkeringésében lévő antitestek hatásosnak bizonyultak a SARS-CoV-2 vírus semlegesítésében is, tehát a denevérekben lévő koronavírusok elméletileg nem képesek megfertőzni az embereket közvetlenül.

A tudósok szerint a koronavírusok csak akkor fejlesztik ki az emberi sejtek megfertőzésének képességét, ha először átjutnak egy köztes gazdaszervezetbe, például egy tobzoskába.

Ez a megállapítás egyébkén összhangban van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatóinak azon megállapításával, mely szerint a SARS-Cov-2 koronavírus természetes módon alakult ki, és nagy valószínűséggel a denevérektől származik.

A bangkoki Chulalongkorn Egyetem kutatói egy Thaiföld keleti részén található természetvédelmi területen vettek mintákat egy, a térségre denevérfaj egyedeiből. A vérükben talált SARSr-Cov RacCS203 koronavírus genomját elkülönítették, melyből kiderült, hogy az újonnan felfedezett vírus legközelebbi rokona az RmYN02 nevű változat, ami 93,6 százalékban azonos a SARS-CoV-2-vel.

A két vírus tüskefehérjéi genetikailag nagyon hasonlóak, de a tüskék kulcsfontosságú régiója, amely az emberi receptorokhoz kötődik, nagyon eltérő alakú, ami elvileg lehetetlenné teszi a RacCS203 számára, hogy emberi sejteket fertőzzön meg.

Ezzel a felfedezéssel párhuzamosan a WHO küldöttsége a kínai Wuhanban kutatja a Covid-19 eredetét. Dr. Peter Ben Embarek, a delegáció vezetője azt mondta napokkal ezelőtt, hogy találtak új információkat a vírus keletkezésére nézve, de olyat nem, amely „drámai módon változtatná meg” az eddigi feltételezéseket. A szakértő szerint nagyon valószínű, hogy denevérektől származik a vírus, de még mindig nem tudni, pontosan hogyan terjedt át emberre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?