Létrehozva: 2020.12.20.

Hírek a vakcináról: ajánlást adott ki az allergiára hajlamosak oltására az amerikai járványügyi hatóság

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) közölte szombaton, hogy vizsgálja a koronavírus-oltásoknál néhány esetben felmerült allergiás reakciókról szóló jelentéseket, egyúttal ajánlást adott ki arra vonatkozóan, hogyan kell eljárni a korábban allergiás sokkon már átesett személyek esetében.

Szerző Ripost

Az Egyesült Államok-szerte szombat reggelig beadott több mint 272 ezer oltásból péntek estig hat esetben jeleztek súlyos allergiás reakciót, köztük egy olyan embernél, akivel korábban már előfordult ilyen más oltásoknál.

Fotó: Shutterstock

A járványügyekben illetékes hatóság leszögezte, hogy nem adhatják be a második adagot azoknak, akiknél súlyos reakciót váltott ki a Covid-19 betegség elleni valamelyik vakcina első adagja. Az ügynökség emellett arra figyelmeztetett, hogy az oltási helyszínként kijelölt kórházaknak feltétlenül rendelkezniük kell az allergiás sokk kezelésére szolgáló adrenalin-gyógyszerrel.

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy el kell kerülniük az oltást azoknak, akiknek volt már allergiás kórelőzménye korábban az új vakcinák bármelyik összetevőjével kapcsolatban, ezért az erre hajlamosaknak konzultálniuk kell orvosukkal.

A más típusú – gyógyszerek, élelmiszerek, állatok, latex vagy környezeti körülmények okozta – allergiától szenvedő emberek ugyanakkor megkaphatják az oltást.

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) eddig két gyártó, az Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását engedélyezte. Az országos oltási kampány az előbbi vakcinával kezdődött el múlt hétfőn, míg a Moderna vakcináját csak ezen a hétvégén kezdik kiszállítani az országban. Egészségügyi illetékesek szoros figyelemmel követik az oltások esetleges mellékhatásait.

Az oltás beadását követően a beoltottaknak egy rövid ideig a helyszínen kell maradniuk arra az esetre, ha bármilyen nem kívánt reakció lépne fel náluk. A CDC közlése szerint az eddig jelzett súlyos allergiás reakciók mind a megfigyelési időszak perceiben történtek, így a páciensek azonnali ellátásban részesültek.

Enyhébb mellékhatásokat, amelyek a beoltottakat akadályozták szokásos tevékenységük végzésében, eddig a beoltottak kevesebb mint 1,5 százalékánál tapasztaltak – tette hozzá a CDC.

Ijesztő hírek Nagy-Britanniából

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset, ezért volt szükség a vasárnaptól azonnali hatállyal életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed. Ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett. A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. Matt Hancock a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, „ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna a vírussal”.Az egészségügyi miniszter hozzátette: egyelőre nem tudja megmondani, hogy meddig lesznek érvényben a vasárnap életbe léptetett szigorítások, de egy ideig bizonyosan, valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé válnak. Hancock továbbá elmondta azt is, hogy országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra emelkedik a beoltottak száma. Megerősítette, hogy még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba. Boris Johnson miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert vasárnaptól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért