Létrehozva: 2020.08.11.

Tunézia vállalta, hogy visszafordítja a migránshajókat

Az észak-afrikai ország döntésének következtében jelentősen csökkenhet a Földközi-tengeren átkelő illegális bevándorlók száma.

Az olasz külügyminisztérium nyomására a tunéziai kormány bejelentette, hogy haditengerészeti kapacitásának egy jelentős részét az Észak-Afrikából induló és Európába igyekvő migránshajók feltartóztatására és visszafordítására fogja fordítani – írja az Arab News angol nyelvű hírportál.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben méltatta Tunézia határozott fellépését az illegális migrációval szemben. Az 5 Csillag Mozgalom politikusa szerint az észak-afrikai ország elhatározása egy új fejezetet nyithat a két ország kapcsolatában.

„Már most számos hajót megállított Afrika partjainak közelében a tunéziai haditengerészet. Ez egy kezdeti, de nagyon fontos lépés egy Európa egészét érintő probléma megoldásában. Ezért kértünk a parti őrségünk megerősítésére plusz támogatást az Európai Uniótól, mert az olasz partok Európa partjai is” – fogalmazott a közösségi oldalán Luigi Di Maio.

Hichem Mechichi tunéziai belügyminiszter bejelentette, hogy a kapacitásnövelés mellett a legmodernebb felderítőeszközöket is a partiőrség rendelkezésére bocsájtják, hogy hatékonyabban léphessenek fel az illegális migrációval szemben a Sfax-régióban. A politikus kiemelte, hogy Tunézia teljes parti övezete mentén úgynevezett járőrhajó-szolgálatot vezetnek be, melynek a migránshajók felderítése és visszafordítása, a kereskedelmi- és halászhajók ellenőrzése, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelem lesz a célja.

Az olasz sajtó egyébként diplomáciai sikernek nevezte Tunézia erőfeszítésééit az illegális migrációval szemben. Egyes hírek szerint Luigi Di Maio különböző fejlesztési pénzeket, illetve kereskedelmi mentességet ajánlhatott fel az afrikai országnak a lépésekért cserébe.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy májustól új erőre kapott a földközi-tengeri migráció. Líbiából szárazföldön először Tunéziába, majd innen a rövidebb tengeri útvonalon Olaszországba érkeznek az Európába tartó migránsok, közöttük számos bűnözővel – hangoztatta Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze egy interjúban, hozzátéve, hogy megítélése szerint az idei nyáron „vörös zónává” válhat a Földközi-tenger nyugati medencéje.

Mintegy ezren kötöttek ki ugyanis a Tunéziához legközelebbi dél-olaszországi partokon egy májusi hétvégén. Két, emberekkel megtömött hajó Lampedusa, egy másik Linosa szigetére érkezett, további három a szicíliai Marsala és Mazzara partjaira, egy tízméteres halászhajóval pedig több százan érkeztek az Agrigentohoz közeli Palma di Montechiaro strandjára, ahol a migránsok szétszéledtek, csak hetvenet tudtak közülük feltartóztatni a hatóságok. „Ezer ember egyidejű tengerre tétele önmagáért beszél, az észak-afrikai emberkereskedelem megmutatta erejét” – jelentette ki Luigi Patronaggio a La Repubblica című napilapnak. Kifejtette: a Földközi-tenger nyugati felében a migrációt ismét a tunéziai bűnszervezetek vették kézbe, és „ezen a rövid – Tunézia és Olaszország között kevesebb mint háromszáz kilométeres – útvonalon akár több ezer embert is képesek utaztani: a Szaharától délre fekvő közép-afrikai országokból származó migránsokat, valamint büntetett előéletű tunéziaiakat, akik közül többeket már korábban kiutasítottak Olaszországból, de ismét megpróbálnak visszatérni”. Elmondta, hogy a Líbia és Olaszország közötti közvetlen, de hosszabb és veszélyesebb tengeri útvonal helyett az emberkereskedők jelenleg a líbiai táborokból gyalogosan, karavánokban Tunéziába terelik át a közép-afrikaiakat, és átadják őket a tunéziai emberkereskedőknek. Utóbbiak kisebb és közepes halászhajókat tömnek meg velük úgy, hogy a migránsok között többnyire fiatal, büntetett előéletű, körözés alatt álló tunéziaiakat is elrejtenek. Luigi Patronaggio értesülései szerint a tunéziai hatóságok további 238, indulásra kész személyt tartóztattak fel az észak-afrikai ország partjain, köztük 98 volt a közép-afrikai, a többiek tunéziaiak voltak. További két hajó a tunéziai vizeken felborult, hetven túlélőt mentettek ki. Felmerült, hogy a sok kisebb hajót egy nagyobb hajó húzza el az olaszországi vizekig, de ezt a vízi járművet még nem azonosították. A Lampedusa és Agrigento „határvonalára” érkező migrációval foglalkozó szicíliai ügyész megjegyezte, év eleje óta már mintegy 4500 migráns érkezett Olaszországba, háromszor annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Két éve nem volt ennyire erős a migráció – hangoztatta, veszélyesként ítélve meg a még csak most kezdődött nyári migrációs periódust. Szerinte a következő hetek „kiemelt készültséget” igényelnek. Hozzátette, hogy a római belügyminisztérium is aggódik, mivel a járványhelyzetben a migránsoknak az EU-tagállamok közötti önkéntes áthelyezése leállt. Tavaly Luigi Patronaggio az a szicíliai államügyész aki eljárást indított Carola Rackete, a Sea-Watch civilhajó kapitányával szemben, aki az olasz kikötők lezárása ellenére a parthoz hajtott. A szicíliai ügyész rendelte el tavaly augusztusban a szintén civil Open Arms hajó kikötését is, ennek ügyében Matteo Salvini akkori belügyminiszter ellen máig tartó eljárás indult.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

mandiner.hu

Soros elemzője kitálalt Magyar Péterről – ez nem fog tetszeni a baloldal új sztárjának

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

mandiner.hu

Orbán Viktor ma délután felszólal az Európai Parlamentben

origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

travelo.hu

Egyre csak süllyed a tengerbe a világ legegyedibb repülőtere

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Az egyik tanár akart lenni, a másik orvos” - szörnyű buszbalesetben halt meg 3 iskolás lány

KÜLFÖLD

Egy pillanat alatt megtörtént a baj, barátai mellett állt le a fiatal szíve

KÜLFÖLD

A bevásárlóközpontban esett össze a kislány, édesanyja a karjaiban tartotta haldokló gyermekét

KÜLFÖLD

Utolsó leheletével is gyermekét védte az anya, halálra késelték a bevásárlóközpontban