Létrehozva: 2021.06.03.

Tudósok kiszámították: Itt robbanhat ki a következő koronavírus-járvány!

A következő pandémia bölcsője valószínűleg egy olyan terület lesz, ahol az emberek és vadállatok élőhelye között nagy az átfedés. Franciaországtól egészen Kínáig, rengeteg régió számít e tekintetben kiemelkedően veszélyesnek.

Szerző Gaál József

Patinás nyugati egyetemek tudósai egy átfogó tanulmány során meghatároztak úgynevezett „forró pontokat” a Földön, ahol minden körülmény adott ahhoz, hogy állatról emberre átterjedjen egy új típusú koronavírus és kirobbanjon egy mostanihoz hasonló, új világjárvány – írja a Daily Mail internetes kiadása.

A kaliforniai Berkeley Egyetem, a milánói Műszaki Egyetem és az új-zélandi Massey Egyetem kutatói által összeállított tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az állatokról emberekre (és fordítva) terjedő betegségek – tudományos nevükön zoonózisok – egyharmada az ember természetpusztító tevékenysége miatt jelenik meg, mivel az idő előrehaladtával a vadállatok élőhelye egyre csak csökken, melynek hatására folyamatosan növekszik a kontaktusok száma köztünk és közöttük.

Évente körülbelül 5 fertőző betegség ugorja át a faji gátat és terjed állatról emberre. A Covid-19 nevű betegséget okozó vírus csak egyike volt ezeknek a kórokozóknak 2019-ben. Legalábbis abban az esetben, ha a Sars-Cov-2 koronavírus természetes úton alakult ki, és nem egy laboratóriumban hozták létre, ahogy azt sokan állítják.

A szakemberek ezen felül azonosították azokat a vadonélő állatfajokat, melyek a legtöbb emberre is veszélyes vírust, vírustörzseket terjesztik. E tekintetben a denevérek, azon belül is az úgynevezett patkósdenevérek (Rhinolophidae) miatt aggódhatunk leginkább, ami rossz hír, hisz ez a faj Portugáliától kezdve Magyarországon át egészen Kína keleti részéig elterjedt.

A patkós denevérek között terjed a legtöbb olyan vírus, amely az emberekre is veszélyes lehet.

Járványügyi szempontból szintén aggodalomra ad okot a koncentrált, ipari állattenyésztés, hiszen ha egy szűk területen élő és túlszaporított faj egyedei közül akár csak egy is megfertőződik valamilyen vadállatoktól származó vírussal, akkor rövid időn belül az egész populáción átszalad a betegség.

Mindezeket a rizikófaktorokat figyelembe véve a tudósok lokalizálták azokat a területeket, ahol minden körülmény adott egy új típusú koronavírus felbukkanásához. Többek között ilyen helynek számít Franciaország nyugati része, Anglia déli tengerparti szakasza, Észak-Banglades, Bhután, az Indonéziához tartozó Jáva szigete, valamint Kína délkeleti régiója.

Az úgynevezett forró pontok a világban, ahol jó eséllyel felbukkanhat egy új típusú koronavírus. Piros színnel a különösen veszélyeztetett területek. (Foorás: Nature Food)

„Az elemzésünk célja az volt, hogy azonosítsuk azokat a forró pontokat, ahol potenciálisan felbukkanhat egy új koronavírus. Abban bízunk , hogy a kutatási eredményeink mindenki figyelmét ráirányítja majd arra, hogy emberek egészsége összefonódik a környezet egészségével és az állatok egészségével is”

- mondta Maria Cristina Rulli, a tanulmány társszerzője, a milánói Műszaki Egyetemen vezető professzora.

Fontos megjegyezni, hogy ma már a tudományos közélet egyre inkább hajlik arra, hogy a koronavírus nem természetes eredetű, hanem egy laborból indult világhódító útjára. Ahogy arról a is beszámolt, nemrég 18 virológus, mikrobiológus és járványügyi szakember nyílt levelet tett közzé a méltán híres Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában, melyben kategorikusan kijelentették, hogy „életképes” az elmélet, mely szerint a világjárványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus a vuhani Virológiai Intézetből (WIV) szökött meg.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

magyarnemzet.hu

„Mindent elmond a teljesítményünkről, hogy...” – edzői értékelések a drámai kupaelődöntő után + videó

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

„Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók