KÜLFÖLD

Tüdőgyulladást okozó mérgező maszkokat szállított a gyógyszertáraknak a belga kormány

A kártékony védőfelszerelés tavaly nyáron került kiszállításra, tehát a nagy részét vélhetően már felhasználták.
címkék:

A Belga Közegészségügyi Intézettől (Sciensano) kiszivárgott e-mailek azt bizonyítják, hogy a belga kormány tavaly nyáron 5-15 millió darab tüdőgyulladást okozó mérgező maszkot szállított ki a patikákba országszerte - írja a Politico internetes kiadása.

A mérgező védőfelszereléseket a luxemburgi székhellyel rendelkező Avrox nevű vállalat gyártatta le ázsiai üzemekben. A napvilágot látott elektronikus levelek szerint a maszkok ezüst- és titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaznak, melyeknek a belélegzése súlyosan károsíthatja a légutakat és a tüdőt.

Az ezüst- és titán-dioxidot a textíliák kifehérítéséhez szokták használni ipari körülmények között. Ezek a kemikáliák nem összekeverendőek az ezüsttel, amit antibakteriális tulajdonsága miatt alkalmaznak.

„Előbb vagy utóbb bekerülnek az emberi szervezetbe ezek a nanorészecskék, különösen, ha a maszkot rendszeresen mossák és viselik. Így könnyen a tüdőbe és a véráramba is bejuthatnak”

- fogalmazott Alfred Bernard belga toxikológus, aki szerint tüdőgyulladást is okozhatnak a mérgező maszkok.

A botrány kirobbanása után a Belga Közegészségügyi Intézet egy közleményben reagált a vádakra. Az állami szerv szerint jelenleg semmilyen bizonyíték sincs arra vonatkozóan, hogy a Avrox által gyártott maszkok valóban mérgezőek lennének. Mindazonáltal átfogó vizsgálatot rendeltek el, és mindenkit arra kértek, hogy ne viseljék szóban forgó védőfelszerelést.

Az esettel kapcsolatban egyébként a belga csalás elleni hivatal is vizsgálatot indított. A hatóságok szerint bizonyos állami szereplők pontosan tudták, hogy selejtes maszkot vásárolnak az Avroxtól 40 millió euróért (14,5 milliárd forint).

Belgiumban a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából megtiltottak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik.

Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal – például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából – engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak.

A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben.

A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?