KÜLFÖLD

Trumpnak inkább az újabb 9/11 miatt kéne félnie

Nem várt tanácsot kapott az amerikai elnök: az iráni külügyminiszter szerint Trumpnak inkább azzal kéne foglalkoznia Rijádban, hogy kitalálja, hogyan akadályozzon meg egy újabb 9/11-es terrortámadást, amire a szaúdiak készülnek. Legalábbis Javad Zarif szerint.
  • Szerző: KF

Trump közel-keleti körútja során Szaúd-Arábiában is megállt tárgyalni, ahol többek között arra szólította fel a térség államait, hogy fogjanak össze és segítsenek legyőzni a terroristákat – akiket fegyverrel és kiképzéssel Irán támogat. Irán ugyanis a szíriai elnök, Bassár el-Aszad szövetségese, és Trump szerint ezáltal a pusztítás és a káosz terjesztéséért is felel. Korábban a szaúdi király, Szalman is a terrorizmus melegágyának nevezte az országot. A külügyminiszter szerint ezek alaptalan állítások.

 

A 9/11-es terrortámadás 19 elkövetője közül a legtöbben szaúdi állampolgárok voltak, Szaúd-Arábiát pedig azóta is rengeteg vád éri a közel 3000 ember halálával járó tömeggyilkosságért. Korábban még maga Trump is az egész országot okolta a támadásért.

Zarif szerint a helyzet nem sokat javult az elmúlt 16 év alatt, ezért Trumpnak meg kéne válogatni, hogy kikkel köt szövetséget – és a szaúdiakat inkább felelősségre kéne vonnia, különben könnyen megismételhetik a tragédiát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?