KÜLFÖLD

Donald Trump: Példa nélküli csoda

Az Amerikai Egyesült Államok leköszönő elnöke újév alkalmából mondott beszédet, melyet a Twitteren tett közzé videóüzenetben.
  • Szerző:

Beszédében Trump kiemelte a vakcinafejlesztés gyorsaságát, amelyet „igazi, példa nélküli csodának” nevezett, és leszögezte, hogy az oltás már 2021 elején elérhető lesz minden amerikai számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Emlékeztetett arra, hogy míg egy vakcina kifejlesztése általában tíz évet is igénybe vesz, az Egyesült Államoknak ez kilenc hónap alatt sikerült. „Örökre véget vetünk a járványnak” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az embereknek nem szabad elfelejteniük, honnan jött a vírus.

Köszönetét fejezte ki továbbá a kutatóknak, a hadseregnek és az orvosoknak, akik lehetővé tették a munkálatokat, illetve méltatta a járvány miatt elrendelt gazdaságösztönző intézkedéseket.

Beszédében kitért a migráció megállítására is, amellyel szerinte megvédték az amerikai dolgozók érdekeit, valamint kiemelte, hogy Washingtonnak „történelmi békéket” sikerült kötnie a Közel-Keleten.
Az ország egészségügyi hatóságai mindeközben a héten arra figyelmeztettek, hogy immár az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában.

Az elnök szerdán szakította meg floridai vakációját, ahol az eredeti tervek szerint az újévet töltötte volna, és visszatért a Fehér Házba. Noha döntésének az okát nem közölte, elemzők emlékeztetnek rá, hogy Trump elnökségének utolsó heteiben éleződött a feszültség Teherán és Washington közt. Az utóbbi ugyanis attól tart, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységét vezető tábornok halálát, akivel tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér mellett.

A Fehér Ház nem sokkal azt követően tette közzé a változást az elnök programjában, hogy szerdán Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora bejelentette, a jövő héten hivatalosan is megtámadja az amerikai elnökválasztás eredményét, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?