Létrehozva: 2020.11.04.

Trump: Készen állunk az ünneplésre, az eredmény fenomenális

Bár még mindig számlálják a szavazatokat, Donald Trump biztos benne, hogy megnyerte a választást.

Magyar idő szerint szerda reggel még számolnak az amerikai elnökválasztáson, így még nincs hivatalos eredmény Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között.

Az eredmény végül néhány középnyugati államon múlhat – melyekben végeredmény ráadásul a levélszavazatok miatt csak hosszú órák, vagy szoros állás esetén akár napok múlva várható.

Nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem összesen 538 elektor a tét, aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát.

Donald Trump a Fehér Házban tartott az elmúlt percekben sajtótájékoztatót. Köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott.

„Készen állunk az ünneplésre, az eredmény fenomenális” – mondta az elnök. „Nagyot nyertünk Floridában, megnyertük a nagyszerű államot, Ohiót és nyertünk Texasban is” – sorolta Trump.

Az elnök szerint megvan Georgia és Észak-Karolina is, itt már annyira magas a feldolgozottság, hogy Biden nem tud fordítani.

El fogok menni a Legfelsőbb Bíróságig, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, mivel vége a választásnak – jelentette ki Trump. Az elnök határozottan bejelentette, hogy megnyerte a választást.

A szoros eredmények, a demokratáknál kedvező, gyanús levélszavazatok és a kért jogi felülvizsgálatok miatt nemhogy szerdán, de adott esetben elképzelhető, hogy akár hetekig nem lesz (hivatalos) végeredmény, vagyis nem fog kiderülni, ki nyert.

Több kulcsállamban, ahol igen kicsi a különbség Trump és Biden között, feltehetően nem lesz napokon belül végeredmény.

Wisconsint ugyan elvben Biden megnyerte, legalábbis szerinte, de ezt Trump nem fogadja el a meglehetősen furcsa levélszavazatok miatt, és újraszámlálást követel. Az Egyesült Államokban egyébként több mint 100 millió ember előre adta le levélben a szavazatát, több mint kétszer annyian, mint négy évvel ezelőtt.

Michiganben Biden nyert minimális előnnyel, de a Trump-kampány a szavazatok újraszámlálásért perel.

Pennsylvaniában a kormányzó szerint több millió levélszavazatot még sem számoltak. Itt egyébként biztosan vezet Trump. Mégis a számolás felfüggesztését kérte, hiszen a republikánusok csalástól tartanak.

Észak-Karolinában egyébként november 12-e előtt nem lesz végeredmény, ezt írta az AFP amerikai hírtelevíziókra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban öt hétig minden államnak úgynevezett biztonsági időszakot kell tartania („safe harbor period”) az esetleges jogviták miatt. És egészen biztosan lesznek ilyenek a botrányos levélszavazás miatt.

Joe Biden – ha Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia és Nevada közül egyetlen államot megnyer – elvben csütörtökön megszerezheti a 270 elektort, ami az elnökséghez elég. Viszont elképzelhetetlen, hogy a levélszavazás-botrány miatt ne indítaná jogi eljárások sorozatát Trump tábora. Azaz, könnyen elképzelhető, hogy egészen december 8-áig nem lesz végeredmény.

Hat kulcsállamban nincs még végeredmény. (Bizonyos értelemben csak négyben, de a másik kettő sem tekinthető hivatalosnak. Biden minimális különbséggel győztesnek mondta magát Wisconsinban, és Trump a szavazatok újraszámolását kéri. Hasonló a helyzet Michiganben, itt már korábban kérte a gyanús levélszavazatok miatt Trump a szavazatszámlálás felfüggesztését.) Valószínűnek tűnik, hogy akár hetekig nem lesz hivatalos végeredmény. Donald Trump a Twitteren arra utalt, hogy a demokraták csalnak a választáson. Bidennek 264 elektora van – igaz, ebből a gyanús levélszavazatok miatt jó néhányat vitat Trump -, és összesen 270 elektor kell a győzelemhez. Magyar idő szerint éjfél után így áll most hat kulcsállam:

1. MICHIGAN (16 elektor)

Donald Trump bejelentette, hogy a gyanús levélszavazatok miatt a maradék szavazatok feldolgozásának felfüggesztését kéri a bíróságtól. FRISSÍTÉS: Magyar idő szerint este 11 órakor Biden viszont azt jelentette be, hogy megnyerte ezt az államot.

2. WISCONSIN (10 elektor)

97%-os feldolgozottságnál Biden 49,5%, Trump 48,8%. Állítólag háromszoros ellenőrzés után fognak végeredményt hirdetni, európai idő szerint ma éjszaka, holnap hajnalban. FRISSÍTÉS: Joe Biden bejelentette, hogy megnyerte ezt az alapvetően mezőgazdasági államot, 49,4%-ra. (Trump 48,8%) Donald Trump a szavazatok újraszámlálását kéri.

3. NEVADA (6 elektor)

86%-os feldolgozottságnál 49,3% Biden, 48,7% Trump. Felfüggesztették a szavazatszámlálást, és csak csütörtökön fogják folytatni.

Michigan, Wisconsin és Nevada összesen 32 elektort jelent, így Arizonával együtt (ahol komoly Biden előnye) a demokrata jelölt eléri a szükséges 270 elektort a megválasztásához. Elvben természetesen, mert ha valóban így lesz, nehéz elképzelni, hogy a gyanús levélszavazatokkal való fordításnak nem lesz jogi folytatása.

4. GEORGIA (16 elektor)

92%-os feldolgozottság, 50,5% Trump, 48,3% Biden. Amerikai idő szerint a nap végére várható végeredmény

5. ÉSZAK-KAROLINA (15 elektor)

95%-os feldolgozottságnál Trump 50,1%, Biden 48,6%. Itt egyébként sajátos módon november 12-éig elég, ha beérkeznek a levélszavazatok.

6. PENNSYLVANIA (20 elektor)

79%-os feldolgozottságnál Trump előnye jelentős, 53,9%-on áll, Biden 44,8%-on, de a Fox News is attól tart, hogy a rengeteg levélszavazattal az egyébként pennsylvaniai születésű Biden fordítani fog.

MAGYAR IDŐ SZERINT HAJNALI HÁROMKOR:

Bidennek 264 elektori szavazata van a Fox News számítása szerint (feltéve, ha a bíróság nem dönt másként), Trumpnak 214. Az elnökséghez 270 elektor kell. Ha négy állam közül – Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia és Nevada – egyet megnyer Biden, akkor már van 270 elektora.

Ami biztos, hogy a baloldali előretörés elmaradt, a Szenátust pedig megtartották a republikánusok, ami nagyon fontos körülmény. Mivel hosszabb jogi vitákra lehet számítani a demokratáknak kedvező, irgalmatlan mennyiségű és meglehetősen furcsa levélszavazatok miatt, könnyen lehet, hogy hetekig nem fog kiderülni, ki lesz a következő négy évben az amerikai elnök.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez botrányos: elmondhatatlanul drága mulatság lesz a magyar szurkolóknak az olimpián kézilabdameccseket nézni

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Megállították a forgalmat az 5-ös főúton, nagy a baj

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

vg.hu

A kocka el van vetve - Izrael támadni fog

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elfoglalt egy szirénázó mentőt a feldühödött tömeg, elképesztő, ami ezután történt

KÜLFÖLD

Igazi csoda: a szentelt víz hatására támadt fel a halott csecsemő

KÜLFÖLD

Egy pillanatra fordított hátat: kádba fulladt egy 7 hónapos kisfiú, édesanyja összetört

KÜLFÖLD

Franciaország és Oroszország közös megemlékezést tart