KÜLFÖLD

Továbbküldött egy üzenetet a 72 éves nyugdíjas, uszítással vádolják

Az idős nő példaértékûen él, szíriai menekültcsaládot is segít. Most egy továbbküldött mobilüzenet miatt mégis uszítással vádolják.
  • Szerző: WM

Uszítással vádolják azt a 72 éves nőt Németországban, aki egyébként a szabadidejében menekültként elismert embereknek segít. Christa Funk egy szíriai családhoz jár rendszeresen, akiknél vagy a gyerekek leckéjének megoldásában segédkezik, vagy egyszerűbb német receptek elkészítését gyakorolja a háziasszonnyal. Az idős nő példás életvitele ellenére tavaly március óta kénytelen a neustadti bíróságra járni, méghozzá vádlottként.

Történt ugyanis, hogy 2018 tavaszán kapott egy üzenetet, amelyben a muszlimok ellen hergelnek.

A nyugdíjas állítólag akkor követte el a hibát, amikor ezt a gyűlöletkeltésre alkalmas üzenetet továbbította két gyermekének és két másik ismerősének. Christa Funk azt állítja, hogy csatolt a továbbított levél mellé egy felívást is, amiben a bevándorlók számára jobb integrációs intézkedéseket követelnek. Az üzenetet megkapó egyik ismerős megmutatta az eredeti szöveg gyűlölködő részét a rendőröknek, akik nagy erővel szálltak ki a nő lakására, hogy házkutatást tartsanak nála. Az idős nőt végül 900 euróra akarták megbírságolni uszítás miatt, de ő ezt elutasította, és közölte, hogy szeretné a bíróság előtt bebizonyítani az ártatlanságát. Az ügyben eljáró bírónő még nem hozott ítéletet, szeretne ugyanis minél több tanút meghallgatni.

A szíriai család kiállt a nyugdíjas mellett, és elmondták, nem is értik, hogy egyáltalán miért kell a bíróságra járnia, ugyanis kizárt, hogy a nő idegenellenes véleményeket képviselne vagy terjesztene.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?