KÜLFÖLD

Történelmi pillanat: csupasz női mell bukkant fel a parlamentben

Felszólalás közben szoptatta meg kisbabáját a képviselőnő: a nyilvános etetés hatalmas vitát robbantott ki!
  • Szerző: KF

A baloldali Ausztrál Zöldek párt képviselőnője lett az ország első olyan anyukája, aki parlamenti felszólalása közben megszoptatta kisbabáját. A 40 éves Larissa Waters éppen egy a bányászokat veszélyeztető tüdőbetegség-típusról beszélt, mikor 14 hetes lánya, Alia megéhezett – a nő pedig nem zavartatta magát, szoptatás közben folytatta beszédét.

 

Ausztráliában múlt évben változtatták meg úgy a házszabályt, hogy engedélyezetté vált a tanácstermekben a szoptatás. Korábban ugyanis a képviselőnőknek erre az időre el kellett hagyniuk a termet, és ilyen esetben meghatalmazottjuk szavazott a nevükben.

Waters tette megosztotta a világot, sokan dicsérték merészségét és azt a képességét, hogy egyszerre több feladatot is tökéletesen elvégzett. Mások azonban mélyen elítélték a nyilvános szoptatást:

„Bocs, de bármennyire is erőlteti ez a pszichopata nő, hogy szoptatni bárhol lehet, ez mindig egy ostoba, önző gondolat. Társadalomban éltek, ami nem csak rólatok szól!”

A nyilvános szoptatás kérdésköre nagyon sok helyen vált ki vad vitákat. Az Egyesült Királyságban például évről évre előkerül a kérdés, hogy szoptathatnak-e a parlamentben az anyák. 2001-ben a képviselőház akkori elnöke, Betty Boothroyd azzal vágta el a vitát, hogy

egy pénztáros sem kezdi el szoptatni a gyerekét a kasszában, így a parlamentben sincs helye a csupasz melleknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?