KÜLFÖLD

Törölték a repülőjáratot, mert pénzérméket dobott a hajtóműbe az egyik utas

A kínai férfi így szerette volna elérni, hogy semmi baja se essen az út során, ami sikerült is neki, mivel a gép végül nem szállt fel.
címkék:

A hatóságoknak törölnie kellett egy belföldi repülőjáratot Kínában, mivel a felszállás előtt az egyik utas pénzérméket dobott a gép hajtóművébe. A kedves delikvens, akit az akciója után nem sokkal őrizetbe vettek, azt remélte, hogy a hajtóműbe hajigált apró jó szerencsét hoz, és a repülő gond nélkül földet ér majd - írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A Wang néven említett férfi a Peking közelében található Weifangból Hajnan szigetére utazott volna a Gulf Légitársaság GX8814 számú járatával, amikor egy maroknyi, vörös papírba csomagolt érmét dobott a gép jobboldali hajtóművébe. Szerencsére a kifutópályán dolgozó repülésirányítók még a felszállás előtt észrevették az aszfalton heverő pénzt, és riasztották a repülőgép személyzetét.

Letartóztatása után Wang elismerte, hogy hat darab 1 jüanos érmét dobott a hajtóműbe. A kisegítő munkatársak az összes fémtárgyat megtalálták, de biztonsági okokból a repülőjáratot törölték a hatóságok. A fedélzeten tartózkodó 148 utas kénytelen volt leszállni és másnap reggelig várni egy újabb járatra.

Meglepő lehet, de nem most történt először ilyen eset Kínában. Tavaly áprilisban egy 66 éves nőt vettek őrizetbe a rendőrök, mert a felszállás előtt hat érmét dobott egy repülőgép hajtóművébe Belső-Mongólia egyik repülőterén. Egy hónappal korábban pedig két utast vettek őrizetbe a kelet-kínai Jinanban hasonló okok miatt.

Kínai reptéri munkások keresik a hajtóműbe dobált aprókat egy 2018-as eset alkalmával.

A kínai néphiedelem szerint jó szerencsét hoz és elijeszti a rossz szellemeket, ha az ember pénzérméket dobál kulturálisan vagy vallási szempontból kiemelt helyszíneken; például templomokban, parkokban, stb. Ebből a tradícióból ered a hajtóműbe hajigált aprópénz „hagyománya” is.

Egyes becslések szerint a kínaiak 70 százaléka, azaz durván 1 milliárd ember még soha életében nem repült, ami igencsak érdekes annak tükrében, hogy a távol-keleti ország jövőre vélhetően megelőzi a légi közlekedés piacának legnagyobb szereplőjét, az Egyesült Államokat.

A kínai „első repülők” sok esetben nem veszik figyelembe a légi utazás illemtanát és a biztonsági előírásokat. Így fordulhat elő, hogy rendszeresen pénzérméket hajigálnak a hajtóműbe felszállás előtt.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?