KÜLFÖLD

Török miniszter: Európa gazdasága összeomlik a migrációs nyomás alatt

A török belügyminiszter egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy az Európai Unió határát átlépő migránsok száma hamar eléri az egymilliót. A tárcavezető azt jósolja, hogy migrációs nyomásba európai kormányok fognak belebukni, a gazdaság megroppan, a tőzsdék pedig bezuhannak.
  • Szerző: WM

Európa ezzel a teherrel nem tud megbirkózni, már csak azért sem, mert képtelenek kezelni a helyzetet. Nem ez az első alkalom, hogy erről beszélek. Több európai kormány is bele fog bukni, gazdaságuk megroppan, tőzsdéik pedig bezuhan majd

EZEKET OLVASTAD MÁR?

osztotta meg jóslatait a CNN Türk nevű tévécsatorna nézőivel Süleyman Soylu török belügyminiszter. A tárcavezető szerint minderre azért kerülhet sor, mert rövid időn belül egymillió illegális bevándorló léphet be Görögországon keresztül az Európai Unió területére. A görög és török hatóságok közlései között egyébként szöges ellentét van. Míg a törökök azt állítják, hogy több százezer migráns tartózkodik már a határ közelében, addig a görögök csupán pár ezer illegális határátlépés kísérletről számoltak be. Külön érdekesség, hogy a görögök által elfogott tiltott határátlépők csupán négy százaléka szíriai migráns.

Süleyman Soylu török belügyminiszter
Fotó: ADEM ALTAN / AFP

Ráadásul ezeknek az embereknek a többsége már évek óta Törökországban él menedékkérőként, jóllehet mindenki a Szíriában kiújuló fegyveres harcok elől menekülő szíriaiakra számított.

Tovább nő a feszültség a török-görög határon

A Recep Tayyip Erdogan török elnök például azt javasolta Görögországnak, hogy nyissa meg határait az illegális bevándorlók előtt. A török elnök azzal érvelt, hogy a migránsok csak keresztülhaladnának a hellén államon és Európa más országai felé vennék az irányt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?