KÜLFÖLD

Tömeges deportálás: hihetetlen, mi történt

Közel 12 ezer katari tevét és birkát utasítottak ki Szaúd-Arábia területéről - ezzel tovább mélyült a diplomáciai válság az Öböl-menti országok között.
  • Szerző: KF

A nagyjából 7000 tevét és 5000 birkát átmeneti szállásokra helyezték, ahol takarmányt és vizet is kapnak, míg vissza nem vezetik őket Katarba. De hamarosan újabb kiutasított négylábúak fogják őket követni.

 

Katar közel 22 ezer teve hazája: az állatokat versenyekre nevelik, illetve húsuk és tejük miatt tenyésztik, de a gazdák sok esetben szaúdi pásztorokat bérelnek fel, akik odahaza legeltetik a hatalmas teveállományokat. Rijád húzása feldühítette a katari farmereket.

Mi csak a tevéinket akarjuk tenyészteni, és óvni a családunkat. Nem akarunk belekeveredni a politikába! Nagyon nem örülünk

– mondta a 40 éves Ali Magareh.

A katari válság június 5-én robbant ki, mikor Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította a kapcsolatait az országgal, amiért az állítólag terrorista csoportokat támogatott. Azóta több ország is csatlakozott a blokkhoz, miközben Katar minden vádat tagad, és egyre súlyosbodó válsággal küzd, mivel az élelmiszerek 80 százaléka import útján került a boltokba.

És ezeket olvastad már?