KÜLFÖLD

„Már nem tudunk megbirkózni a feladattal” – tombol és pusztít a Covid Romániában

Nagy a baj a szomszédos országban, küzdenek a betegek életéért és azért, hogy el tudják őket látni. Az egészségügy a teljes összeomlás szélén áll.
  • Szerző: Ripost

A romániai intenzív osztályok már nem tudnak megbirkózni a feladattal, és az oxigénberendezések is a kapacitásuk maximumánál tartanak – írja a g4media.ro-ra hivatkozva a transindex.ro.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Romániában országszerte csak 10 szabad intenzív ágy volt vasárnap, és sok osztályon várólistákra kerültek a súlyos betegek, akiknek intenzív ágyra lett volna szükségük. Temesváron egy úgynevezett preterápiás részleget is kialakítottak, hogy azokon is tudjanak segíteni, akiknek nem jut felszerelt intenzív terápiás ágy.

A bukaresti Szent Pantelimon sürgősségi klinikán vasárnap 50 beteg várakozott, bár az udvari sátor is működött.

„Jelenleg a sürgősségi egységek ténylegesen a frontvonalon küzdenek. A Szent Pantelimonban 45 férőhely van, az udvaron felállított sátorral együtt, és 50 beteg várakozik még. Mire várnak? Hogy esélyt kapjanak arra, hogy megküzdjenek a saját életükért! 18-an az intenzív osztályon vannak, és arra várnak, hogy minél hamarabb megüresedjen egy ágy, 21-en pedig oxigénre szorulnak, és arra várnak, hogy átkerüljenek az oxigénes kórtermekbe. Igen, nagyon súlyos a helyzet! Az egészségügyi személyzet a betegekkel együtt küzd az életükért – állt a RO Vaccinare Facebook-oldalán vasárnap közzétett üzenetben.

A Craiova Megyei Sürgősségi Kórház a koronavírus-fertőzöttek példátlan hullámával néz szembe. Vasárnap este az összes intenzív ágy foglalt volt, és további 30 beteg várakozott a sürgősségi befogadó egység (UPU) elkülönítő osztályán arra, hogy ürüljön egy ágy – írja a transindex.ro a Gazeta de Sud-ra hivatkozva.

A helyzet tehát kritikus. Sok oltatlan fiatal is kórházba kerül, a hét eleje óta durván megugrottak az esetszámok.

„A végén el kell majd döntenünk, hogy kit kezeljünk és kit nem, akárcsak Olaszországban. Ez volt a maximum az intenzív osztályon!” - mondta Vasile Cepoi, a Iași Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója.

„Már nem tudunk megbirkózni a feladattal, túlterheltek vagyunk. A hét eleje óta pedig még riasztóbb az esetszámok növekedése. A negyedik hullám nagyon nehéz lesz, sokkal több az eset, már nincs a kezdeti félelem az emberekben: most mindenki – a súlyosak és a kevésbé súlyosak is – kórházba akarnak menni. Sok az eset, és azt vettük észre, hogy sokkal súlyosabbak is, sok a fiatal beteg, fiatal oltatlanok” – idézte a helyi kórház vezetője, Simona Ivasco a „Ziarul de Iașinak” mondott szavait a Transindex.ro.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?