KÜLFÖLD

Tombol a járvány körülöttünk: itthon a legbiztonságosabb nyaralni

Ezer felett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Romániában és Ukrajnában is, Szerbiában a múlt héten elérte a megbetegedések száma a tavaszi csúcsokat, Horvátországban pedig júliusban 6 nap is rekordot döntött az új betegek száma.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon 24 óra alatt mindössze 11-gyel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szombaton, a környező országokban sokkal durvábbak a számok. Szlovéniában másfélszer, Szlovákiában háromszor, Horvátországban hétszer, Ausztriában tizenkétszer, Szerbiában 37-szer, Ukrajnában 83-szor, Romániában 117-szer (!) többen fertőződtek meg, mint nálunk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Románia: bevetették a karanténtörvényt

Döntöttek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is. Azért szigorítanak, mert a megbetegedések száma tartósan napi 1000 fölött van: volt, hogy 24 óra alatt 1300 új pozitív esetet regisztráltak.

Cartojani, 2020. július 22.
Rendőrök lezárják a romániai Cartojani bejáratát 2020. július 22-én, miután a falut a koronavírus-fertőzöttek nagy száma miatt vesztegzár alá vonták. Romániában most először azonosítottak több mint ezer vírusfertőzött embert egyetlen nap alatt.
MTI/AP/Nicolae Dumitrache
Fotó: Nicolae Dumitrache / MTI/AP

Ukrajna: napi ezer beteg

Ijesztő: egyetlen nap alatt közel kétszer annyi új megbetegedést jelentettek be Ukrajnában (920), mint ahány aktív fertőzött van jelenleg Magyarországon (520).

Tömött metró Ukrajnában, ahol naponta 1000 új megbetegedést regisztrálnak (Fotó: Maxym Marusenko / Getty Images)

Horvátország: dőlnek a negatív rekordok

Júliusban hat olyan nap is volt, amikor 100-nál több beteget regisztráltak, megdöntve a tavaszi rekordokat. Nem csoda, hogy a horvát fociszezon hátralévő meccseit zárt kapuk mögött kell lejátszani.

Ausztria: megint szigorítások

„Ismét kötelező a szájmaszk a zárt légterű nyilvános helyeken, így a boltokban, a bankokban és a postahivatalokban” – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A napi fertőzésszám egy hete 100 fölött van. Hétfőtől 32 országból (hazánk nem tartozik közéjük) Ausztriába érkezőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel, különben házi karanténba kerülnek, ahol 48 órán belül koronavírus-tesztet kell készíttetniük.

Képünk illsztráció
Fotó: Pixabay

Szerbia: több mint 400 eset egyetlen napon

Szerbiában a járvány történetének második legmagasabb napi fertőzöttszámát jelentették a múlt héten. A július 22‑i 426 eset megközelítette az áprilisban mért csúcsot (445).

Szlovénia: korai volt a fellélegzés

Májusban és júniusban több olyan nap is volt, amikor egy új beteget sem regisztráltak – de júliusban megint többször is 30 feletti megbetegedést jelentettek. A szlovén kormány ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

Magyarország: biztonságos sziget

Az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarországon a 3. legalacsonyabb a koronavírusos megbetegedések száma 1 millió főre vetítve.

Németországban a 2. hullámról beszélnek

„A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg” – mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. A naponta diagnosztizált új fertőzések száma 500-ról 800-ra emelkedett a múlt héten.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?