KÜLFÖLD

Többen lettek öngyilkosok, mint ahány áldozatot szedett a járvány egy amerikai városban

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások és karanténok emberekre gyakorolt pszichés hatása megjósolhatatlan. A kaliforniai Walnut Creek nevű város klinikáján dolgozó orvosok szerint több öngyilkost regisztráltak, mint ahányan a COVID-19 miatt haltak meg.
  • Szerző: RIPOST

A San Francisco közelében fekvő John Muir klinika sürgősségi osztályának vezető orvosa nyilatkozott tapasztalatairól az amerikai ABC csatornának. Dr. Mike de Boisblanc szerint lehangoló, de a statisztikák szerint az elmúlt négy hétben annyi öngyilkossági kísérletet regisztráltak, mint máskor egy egész év alatt. Az orvos maga döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll, mivel úgy látja, hogy erre az elszomorító jelenségre fel kell hívni az emberek figyelmét. DeBoisblanc kolléganője, Kacey Hansen 33 éve dolgozik a klinikán ápolóként, ő is megosztotta a nézőkkel a tapasztalatait:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A koronavírus mellett sokan vesztették életüket a szigorú intézkedések következményei miatt is világszerte.
Fotó: Luis Robayo / AFP

A karanténnak megvan a maga ára. Ez már a kezdetektől világos volt számomra. De ez az ár jóval magasabb, mint amire bárki is számított. Soha nem láttam még annyi szándékosan önmaguknak okozott sérülést az emberek testén, mint az elmúlt hetekben. Az elszántságuk miatt az öngyilkosok jelentős részének az életét nem is lehet megmenteni. Ezek nem segélykiáltások, ezek az emberek egyszerűen meg akarnak halni. Ez valami teljesen már, mint korábban

– nyilatkozta Kacey Hansen. A Boston Egyetem professzorai már egy korábbi tanulmányban is írtak arról, hogy egy válság következtében megnő a depressziós emberek száma, ami egyértelmű összefüggésben áll az öngyilkosok számának növekedésével is. Az akkori írásban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a spanyolnátha és a SARS-járvány következményeit összegezték a szakemberek.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

És ezeket olvastad már?