KÜLFÖLD

Több száz embert oltottak be vízzel egy vakcinákkal trükköző csaló miatt

Óvatos becslések szerint a csaló 6,5 millió forintot kaszált a kamu vakcinákkal.
címkék:

Egy magát orvosnak kiadó, hamis vakcinákkal üzérkedő férfi miatt több száz embert oltottak be közönséges csapvízzel Ugandában. A középkorú csaló két asszisztensét már őrizetbe vették, de a főnökük jelenleg is szökésben van – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrség tájékoztatása alapján az áldoktor Uganda fővárosában, Kampalában található magánrendelőket győzött meg arról, hogy tőle vásároljanak koronavírus elleni védőoltást jutányos áron. A férfi által értékesített vakcinák, melyekért 100-200 ezer ugandai shillinget (8-16 ezer forint) kért, megszólalásig hasonlítottak az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott AstraZeneca-féle vakcinára, ám hatóanyag helyett mindösszesen víz volt bennük.

Az üggyel kapcsolatos vizsgálat jelen állása szerint összesen 812 ember kapott a hamis vakcinából, tehát a csaló legkevesebb 6,5 millió forintot kaszált a bizniszen.

“Nyilvánvalóan átverés volt az egész, a fickó csak a pénzre hajtott.

- mondta a londoni székhelyű Reuters hírügynökségen az ugandai kormány egészségügyi hatóságának vezetője, Dr. Warren Naamara, aki azt elárulta, hogy a lefoglalt fiolákat elküldték kivizsgálásra az Indiai Szérum Intézetnek, amely megállapította, hogy a rajtuk található sorszámok hamisak, a folyadék bennük közönséges csapvíz, a hozzájuk csatolt szállítólevelek pedig gyenge utánzatok.

A koronavírus-járvány 2. hulláma egyébként felívelő szakaszában van május vége óta az afrikai országban, ahol az Indiából származó delta variáns a domináns Covid-változat. Ugandában az oltási kampány csak márciusban indult, és azóta is lassan halad, mivel az ENSZ égisze alatt működő COVAX program, amit a fejletlen országok megsegítésére hoztak létra, nem jut elég oltóanyaghoz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?