KÜLFÖLD

Több 100 migráns tört be Mexikóba, a hatóságok tehetetlenek

Az európai migrációs válság csúcspontján történt tömeges határsértésekre emlékeztető jelenetek játszódnak le a mexikói-guatemalai határon.

Ahogy arról a beszámolt, múlt héten egy nagyjából 1000 közép-amerikaiból álló csoport verődött össze a Honduras északi részén található San Pedro de Sula nevű városban azzal a céllal, hogy gyalogosan jussanak el az Egyesült Államokba.

Az azóta eltelt időben a migránskaraván meg is indult észak felé, és hétfőn eljutott a guetamalai-mexikói határ egyik közúti átkelőpontjához, ahol a türelmetlen migránsok összecsaptak a rendőrökkel, mert csak a menedékkérelmük benyújtásához szükséges dokumentumok leadása után akarták csak őket beengedni Mexikóba.

A támadást akkor sikerült visszavernie e rendőrség és a nemzeti gárda embereinek. Az illegális bevándorlók viszont taktikát változtattak, és a hivatalos határátlépési pont helyett a Mexikót Guatemalától elválasztó Suchita folyó egyik sekélyes részén átgázolva, a zöldhatárt megsértve jutottak át Mexikóba. A migránsok vándorlásának itt már képtelenek voltak útját állni a hatóságok, és tehetetlenül nézték végig, ahogy betörnek a hazájukban.

A kialakult helyzet miatt Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök 4000 munkahelyet ajánlott föl azoknak a migránsoknak, akik nem folytatják az útjukat az Egyesült Államok irányába és hajlandóak beadni a menekültkérelmüket Mexikóban. A mexikói Nemzeti Bevándorlási Intézet egy nemrég kiadott nyilatkozatában pedig arra szólította fel a Mexikóba belépni kívánó migránsokat, hogy tartsák be a beutazás szabályait.

Az üres és semmit mondó nyilatkozatokon túl persze továbbra sem világos, hogy Mexikó mit kíván tenni a több ezer főt számláló migránskaravánnal, aminek feltett szándéka, hogy eljusson az USA-ba.

És ezeket olvastad már?