KÜLFÖLD

Titokzatos iratokat találtak az erdélyi űrkutató padlásán

A padlás renoválása során találtak rá a kincsekre.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hermann Oberth világhírű erdélyi szász űrkutató-úttörő rejtett „titkára” bukkantak Medgyesen – számolt be a különleges felfedezésről a Krónika.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tudományos kéziratot egy faládában találták meg, a padláson. A helyi múzeum kutatói kiderítették, hogy a műszaki rajzok és kéziratok az 1894-ben Nagyszebenben született, később Segesvárra, majd Medgyesre költözött világhírű tudós és családja tulajdonát képezték.

„Óriási szerencsénk volt, hogy teljesen véletlenszerűen sikerült rábukkanni a padlózat alatti üregbe rejtett ládára. A gondosan becsomagolt vázlatok és rajzok egészen jó állapotban vannak, a jegyzetek, levelek és folyóiratok már kevésbé. Azokon látszik, hogy az idő meg a rágcsálók kikezdték. De még így is értékes leleteknek számítanak” – osztotta meg örömét a Krónikával Viorel Ştefu muzeológus.

A rakétatechnika és az asztronautika mestere volt az erdélyi fizikus. Hermann Oberth még gyermekkorában, Jules Verne regényei által került a rakéták és az űrrepülés vonzalmába. 14 éves volt, amikor már a folyékony tüzelőanyaggal működő rakéták gondolata kezdte foglalkoztatni. Apja unszolására orvosi egyetemre iratkozott, ám hobbijával nem hagyott fel. Huszonnyolc éves volt, amikor Münchenben benyújtotta elméleteit a rakéta meghajtásáról és mozgásáról. Nem keseredett el attól, hogy tézisét egyszerű fantáziálgatásnak minősítették és elutasították, Oberth tovább kutatott, és 1929-ben sikerült szabadalmaztatnia rakétaterveit. A második világháború alatt a náciknak, utána az amerikaiaknak dolgozott. Németország és az Egyesült Államok között „ingázva”, 1950-ben egy időre Olaszországba költözött, ahol az olasz haditengerészet tervein dolgozott.

A NASA szerint az erdélyi szász tudós korai betekintése a rakétamotorok űrben való működésébe jelentősen segítette és inspirálta a későbbi tudósokat. Egy bizonyos effektust róla neveztek el, ugyanis ő volt az, aki kiderítette, hogy a nagy sebességgel haladó rakéták több hasznos energiát termelnek, mint az alacsonyabb sebességgel mozgók.

Feuchtban űrutazási múzeum nyílt a tiszteletére, a Holdon egy kráter „őrzi” emlékét, amit róla neveztek el. A minden idők egyik leghíresebb erdélyi szász tudósának számító Oberth 95 éves korában, 1989. december 28-án hunyt el Nürnbergben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?