KÜLFÖLD

Terroristának hitték az Amerikában gyakorlatozó német katonákat, rájuk hívták az FBI-t

A félreértés végül csak a német és az amerikai kormány közötti többszöri telefonhívás után oldódott meg.

Két német kommandós annyira gyanúsan viselkedett egy arizonai kórházlátogatás alkalmával, hogy az ott dolgozók közül többen is terrorfenyegetettség miatt riasztották a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) – írja a brit Telegraph internetes kiadása.

A NATO szervezésében a német Különleges Bevetési Egység (KSK) egyik alakulata február második felében az Egyesült Államok dél-nyugati részén található sivatagos terepen gyakorlatozik az amerikai katonákkal.

A kiképzés megkezdése előtt a Bundeswehr két tagja meglátogatott egy arizonai orvosi klinikát, hogy megnézzék, képesek lesznek-e ott németeket kezelni sérülés vagy Covid-19 fertőzés esetén. Az egyenruhások nem jelentették be előre a látogatásukat. Egyszerűen csak megjelentek az kórháznál, ami igencsak érdekes annak fényében, hogy a koronavírus járvány miatt az ilyen intézmények zárva tartanak a civilek előtt.

A kórház munkatársai azt mondták a helyi sajtónak, hogy a németek furcsán viselkedtek. Például civil ruhát viseltek, és a NATO menetparancsaikon kívül nem voltak hajlandóak semmilyen személyazonosításra alkalmas dokumentumot felmutatni.

Az FBI azonnal kiemelten kezdett foglalkozni a bejelentéssel. Első körben felhívták Németország washingtoni nagykövetét, aki nem volt tisztában azzal, hogy német katonák gyakorlatoznának Amerikában, ami csak tovább fokozta a pánikot. A hírek szerint a félreértés végül csak a két kormány közötti többszöri telefonhívás után oldódott meg.

Az ügyben érintett német katonák később azt mondtak, hogy államtitoknak hitték küldetésük tényét, ezért nem mutatták meg az útlevelüket a kórház alkalmazottainak. Nos, a valóság ezzel szemben az, hogy a KSK amerikai gyakorlatai teljesen nyilvánosan zajlanak. A többségükről még a Bundeswehr hivatalos YouTube-csatornáján is be szoktak számolni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?