KÜLFÖLD

Teljes csőd: így utazta be fél Európát a véreskezű terrorista

Két és fél héttel a berlini terrortámadás után kezd körvonalazódni, hogy Anis Amri tulajdonképpen beutazta fél Európát, mindezt úgy, hogy a hatóságoknak semmi nem tûnt fel ebből.
  • Szerző: WM

A terroristáról az első felvételt nem sokkal a merénylet után rögzítette egy térfigyelő kamera a berlini állatkert vasútállomásán. Itt Amri a mutatóujjával bemutat a kamerának, tehát tisztában volt azzal, hogy felvétel készül róla. A mutatóujj felmutatása egyébként az Iszlám Állam egyik közismert jelzése.

Az ezt követő 36 órát egyelőre sok kérdőjel övezi, legközelebb ugyanis december 21-én délelőtt 11:30-kor, tehát másfél nappal a terrortámadást követően filmezik le újra Amrit,  a hollandiai Nijmegenben tűnik fel. Itt nem tölt el sok időt, két órával később ugyanis már  Amszterdam egyik pályaudvarán tűnik fel. Ez feltehetően szintén csak átmeneti állomás, mivel még 21-én Brüsszelbe utazik tovább vonattal. A térfigyelő kamerák itt egy hálózsákkal a kezében filmezik le - írja a Bild.

Franciaországon át ment Olaszországba

Feltehetően valahol a város közterén aludhatott, mivel ezután csak egy nappal később, tehát 22-én rögzíti egy kamera, ekkor már a franciaországi Lyonban van. A helyszín még mindig nem megfelelő, innen ugyanis szinte azonnal tovább áll a dél-franciaországi Chambérybe. A városban nem készült róla felvétel, viszont később találtak nála egy vonatjegyet, ami Chambéryből szólt Milánóba, torinói átszállással. 22-én tehát Anis Amri elindul Olaszország felé, ahol több évig élt korábban. A torinói átszállást követően december 23-án éjjeli három óra után megérkezik Milánóba.

Itt járőrök akarják igazoltatni egy rutineljárás keretében. A terrorista azonban fegyvert ránt, a lövöldözésben pedig életét veszti.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy Amri nem döntött úgy, hogy az utazása valamelyik állomásán nem végez még több emberrel. 

És ezeket olvastad már?