KÜLFÖLD

Tavaly még ünnepelte a karácsonyt, most már robbantani akart

Terrortámadásra készülő csoportra csaptak le a brit rendőrök - az egyik férfi volt barátnője meglepő dolgokat árult el.
  • Szerző: KF

A 31 éves Andy Sami Start három társával együtt fogták el kedden Chesterfield egyik bárjában, ahol éppen egy merényletet terveztek. Az iraki kurd Star 10 éve él legálisan az Egyesült Királyságban, nemrég még a brit állampolgárságot is megszerezte, és eddig nyoma sem volt annak, hogy rajongana a szélsőséges iszlámért.

Joanne Mallinson bő öt évig élt együtt Starral, aki elmondása szerint egy teljesen átlagos mai fiatal volt, és annak ellenére, hogy eredetileg muszlim volt, keresztény módon ünnepelte a karácsonyt is: mikulássapkát húzott, és borral koccintott a feldíszített fenyő előtt. Aztán hirtelen minden megváltozott.

Egyik napról a másikra elkezdett rendszeresen imádkozni. Nem tudom, hogyan, de tényleg egy éjszaka alatt vált radikálissá. Azt mondta, meg akarja változtatni az életét, és ezért elkezd imádkozni

– mesélte a nő, aki azt követően szakított a férfival, hogy az vallási fanatikussá vált.

Star az imák mellett folyton a Koránt forgatta, szakállat növesztett, és már a gyorsétteremben is, ahol halsütőként dolgozott, egyre különösebben viselkedett. Végül összeismerkedett több radikális iszlamistával, és együtt eldöntötték, hogy a „hitetlenek ünnepén” robbantani fognak – a rendőrség azonban leleplezte őket.

Star és 36, 22, valamint 41 éves társa is őrizetben marad, a rendőrségi vizsgálat még tart. Többek között azt is kutatják, hogyan válhatott a szélsőséges eszmék rabjává a négy terroristajelölt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?