KÜLFÖLD

Tarol a neten a 13 éves magyar kislány halálos drámája

Modern Instagram-sztorit forgattak egy Auschwitzban meggyilkolt kislány 75 éve írt naplójából. Az ötlet döbbenetes siker lett, világszerte már több mint 1,5 millió ember követi a magyar Heyman Éva emlékére létrehozott Instagram-fiókot, amiről még maga Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is elismerően szólt.
  • Szerző: Ripost

A nagyváradi születésű magyar zsidó lány, a 13 éves korában Auschwitzban megölt Heyman Éva feljegyzéseit Éva története címmel az Instagramon mutatták be. A kislány emlékeit az izraeli holokausztnapra, a Jom Hasoára készülve tették fel az internetre, és egy héten belül több mint 1,5 millió követőre tett szert a fiók.

A kis Éva naplóját azért dolgozták fel ilyen szokatlan módon, hogy a mai tizenévesek is közelebb érezzék magukhoz, hiszen a fiatalok körében az Instagram az egyik legnépszerűbb alkalmazás.

Naplóját filmes formában tették fel a felületre, az Instagram sztorik használatával, minden naphoz külön kis ikon tartozik.

A videókat színészekkel forgatták le, akik eljátsszák az egész történetet: a fagyizástól a zsidók összegyűjtésén át egészen a vonatos deportálásig. A szereplők angolul szólalnak meg, héber felirattal, ám a történet számunkra is érthető, hiszen sokunk rokonai is hasonló dolgokat éltek át egykor.

Heyman Éva három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig, ennek megfelelően az oldalon is február 13-ával kezdődik a történet, amelyben egy igazi kamasz életét ismerhetjük meg. Éva bemutatja a családját és barátait, megünnepli a születésnapját, önfeledten táncol és még szerelmes is lesz. Ezt a gondtalan gyermekkort teszi tönkre a történelem legsötétebb eseménye, a holokauszt. A sztorik között még a náci vezér, Adolf Hitler is feltűnik, a videókhoz pedig Éva pontosan olyan kommentárokat fűz, mintha egy mai tini tenné. Hitlerről például először annyit ír: „annyira gyűlölöm, bárcsak meghalna”.

A kislány utolsó napjait azért ismerhetjük meg, mert naplóját megtalálta az édesanyja, majd könyv formában ki is adta. A kötetre sokáig nem figyelt fel senki, most azonban az izraeli vállalkozás megtalálta azt a felületet, ahol modern formában adhatják át a fiataloknak a valódi történelmet.

Mati Kochávi, egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa finanszírozta a vállalkozást, amely @eva.stories néven elérhető az Instagramon. Izraelben óriásplakátok kezdték hirdetni szerte az utak mentén Éva történetét.

GALÉRIA:

400 fős alkotógárda készíti a videofelvételeket Lvivben, Ukrajnában, és több tucat izraeli hírességet is megnyertek az oldal hirdetéséhez. Még Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke is Heyman Éva naplójának újrafeldolgozása mellé állt, és Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet az ügyre.

Ugyanakkor vannak, akik szerint a megölt magyar lány fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség, és a bírálók szerint alábecsüli az izraeli fiatalok intelligenciáját. De vannak olyanok is, akik szerint nem az a kérdés, hogy hol, milyen médiában, hanem hogy hogyan, milyen színvonalon keltik életre Heyman Éva emlékét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?