KÜLFÖLD

Tablettás koronavírus-vakcina kifejlesztésén dolgoznak a tudósok

Jelentősen növelné a globális „átoltottságot” egy ilyen típusú készítmény bevezetése.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora a londoni parlament tudományos és technológiaügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette, hogy orrspray és tabletta formájában alkalmazható koronavírus-vakcina kifejlesztésén dolgoznak a kollégáival – írja a The Times.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző immunizáló vakcinákat nem csak oltás formájában lehet beadni az embereknek. Egyes nyugati országokban a gyerekek például orrsprayben kapják meg az influenzaoltást, a gyerekbénulás elleni vakcinát pedig újabban tablettás változatban szokták előállítani a gyártók. Elviekben tehát a koronavírus elleni védőoltás is előállítható másképpen.

Egy tanulmány kimutatta, hogyha orrspray formájában kapnák meg a vakcinát az emberek, akkor a hatóanyag jobban megcélozná tüdő, a torok és az orr immunsejtjeit, így ezekben a fertőzés szempontjából kritikus szervekben sokkal erősebb immunválaszt lehetne kiváltani.

„Az oltás nem feltétlenül a legjobb módszer egy légúti vírusfertőzés elleni küzdelemben, hisz azt szeretnénk elérni, hogy az immunrendszer aktív legyen a légutakban, ahol a vírus a legnagyobb károkat tudja okozni. Vannak olyan influenzavakcináink, melyeket orrspray-vel adunk be, és ez a jövőben nagyon jó megközelítés lehet a koronavírusok elleni oltások alkalmazásában. Az is lehetséges, hogy megfontoljuk a tablettás vakcinát is, amely megadja az immunizációt, és ez sok előnnyel járna. Például nem kellene tűket és fecskendőket használni”

- fogalmazott Sarah Gilberd, aki szerint az orrspray vagy tabletta formájában alkalmazható vakcina bevezetése nemcsak azok számára lenne üdvözítő, akik félnek a tűktől, hanem a nemzetközi ellátás szempontjából is, ugyanis ilyen kiszerelésben könnyebb lenne szállítani az oltóanyagot.

A sussexi székhelyű IoBio és a kaliforniai ImmunityBio egyébként januárban megkezdte a tablettás Covid-vakcinák klinikai vizsgálatát. A két vállalat tájékoztatása szerint majmoknak már adtak a kísérleti készítményekből, és az ő esetükben sikeres volt az immunizálás.

A New York-i székhelyű Codagenix pedig január első hetében indította el orrspray-vakcinájának kísérleti fázisát Londonban, mely során több ezer britet immunizálnak ezzel a technikával. Erre az Egyesült Királyság Gyógyszer- és Egészségügyi Termékei Szabályozó Ügynöksége (MHRA) adott engedélyt, miután állatkísérletek biztonságosnak bizonyultak.

És ezeket olvastad már?