KÜLFÖLD

Szörnyű jövő: víz alá kerül a világ egyik legnépszerűbb városa

Borzalmas pusztítással fenyeget a klímaváltozás: néhány évszázad múlva a közel 8,5 millió lakosságú városból már semmi nem marad, csak az utcákat borító ár.
  • Szerző: KF

2300-ra 15 méteres magasságig víz fogja borítani New Yorkot - állítja a Pennsylvaniai Állami Egyetem friss kutatása. A jelentés szerzői szerint ez az ára a klímaváltozás miatt olvadó jéghegyeknek és az emelkedő tengerszintnek.

 

A szakértők szerint az évszázad végére már 6 méteres ár lepi el az utcákat, amennyiben nem tesznek valamit világszinten a katasztrófa enyhítéséért. Ha New York és más tengerparti városok el akarják kerülni a pusztulást, akkor csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának szintjét.

A tanulmány szerint az ár fokozatosan eltünteti Manhattent, Brooklynt, Bronxot és Queenst is, miután a térséget folyamatosan erős viharok érik, az Antarktiszon pedig a felmelegedés miatt eltűnik a jégtakaró.

A jelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a NASA bejelentette: az egyre nagyobb mértékben jelentkező fakivágások és erdőpusztulások miatt még nehezebbé vált a klímaváltozás elleni harc, a légkörbe kerülő széndioxid mennyisége pedig egyre nő.