Létrehozva: 2020.11.22.

Szlovéniában hétfőtől kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat

Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését – írta a helyi média.

A kormány a hétvégén közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-ig készüljenek fel a lakosság önkéntes, tömeges antigén-tesztelésére is, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1024-gyel 65 308-ra nőtt a fertőzöttek száma. Huszonhat beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1052-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1244-en vannak kórházban, közülük 200-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3308 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 103 718-at. Az elmúlt napon 49 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1353-ra emelkedett. Kórházban 2031 beteget ápolnak, közülük 223-an vannak lélegeztetőgépen.

A horvát fővárosban hétfőtől négy fázisban tesztelik a lakosságot. Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az időseken, a szociális otthonok lakóin végeznek gyors antigén-tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a vírus jelenlétét.

A tesztelés önkéntes alapon működik majd, és ingyenes lesz. A városban 12 helyen állítanak fel koronavírus-teszteket végző pontokat. A teszteléshez nem kell majd beutaló, bárki online jelentkezhet, a megadott időpontra pedig pontosan kell érkeznie. Az eredményt 15 percen belül kézhez kapják a tesztalanyok.

A városi vezetés közleménye szerint első körben 50 ezer teszt áll rendelkezésre a szűréshez, de az igényeknek megfelelően további tesztek beszerezését tervezik.

Az Egyesült Államokban még december közepe előtt megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása – közölte Moncef Slaoui, a kormány által szervezett oltási kampány egyik magas rangú vezetője.

„A tervünk az, hogy az engedélyezést követő 24 órán belül eljuttatjuk a vakcinát az oltási helyszínekre (.), azaz december 11-én vagy 12-én megkezdődhet az oltás” – közölte Moncef Slaoui a CNN amerikai hírtelevízióban. A Pfizer New York-i székhelyű vállalat és német partnere, a BioNTech pénteken adta be az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba (FDA). A The New York Times című napilap szerint az FDA a tervei szerint három hétig tanulmányozza a beaványt, ezután vizsgálják meg független szakértők, az ő ülésüket december 10-re tűzték ki. A Pfizer szerdán jelentette be, hogy 95 százalékos hatékonysággal fejezte be a ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló védőoltása klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, és várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot. Az Egyesült Államokban vasárnap este 12 102 101 igazolt fertőzöttet, 255 953 halálesetet és 4 529 700 gyógyultat tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén – közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.
Az intézmény adatai szerint pénteken és szombaton az amerikai reptereken több mint kétmillió utast ellenőriztek. Az amerikai televíziók tudósításai szintén zsúfolt légikikötőkről számoltak be. A repülésbiztonsági hatóság közölte: március közepe óta nem vásároltak ennyien repülőjegyet. Akkor több mint egymillióan utaztak légi úton. A légitársaságok többsége egyébként – jóllehet, a szövetségi kormányzat dollármilliárdokkal segítette meg őket – nem fizeti vissza a repülőjegy árát, abban az esetben sem, ha valaki egészségi okokra hivatkozva kénytelen lemondani az utazásról. Pénteken az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) figyelmeztetésül közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy a november 26-ra eső hálaadás ünnepére ne utazzanak el rokonaikhoz, az eseményt otthon, szűk családi körben, meghívott vendégek nélkül töltsék. Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember – az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója – vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva a többi között azt is hangsúlyozta, hogy a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket. Hozzáfűzte, hogy a hálaadás napján történt fertőzéseket csak hetekkel később diagnosztizálhatják. Különösen nehéznek nevezte a helyzetet, s úgy fogalmazott: a járvány elszabadulhat, főleg, mert a hideg idő beköszönte kedvez a vírus terjedésének.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”