KÜLFÖLD

Szívbe markoló látvány: leégett a legendás osgyáni kastély – videó

Hatalmas lángok csaptak fel a szlovákiai kastélyban csütörtökön, a tető teljesen megsemmisült.
  • Szerző: Ripost

Leégett az osgyáni kastély egész tetőszerkezete Szlovákiában. A kastély alapterülete 40x40 méter, az épületnek gyakorlatilag már nincs teteje. A kastély csütörtök délután gyulladt ki és több mint 15 hivatásos tűzoltó és több önkéntes küzdött a lángokkal. Szakértő vizsgálja, mi okozta a tüzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Wikipédia

A helyiek elmondása alapján több helyen keletkezett egyszerre tűz, így nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. Itt született a XVII. században Korponay Jánosné Gészy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony.

A II. világháborúban súlyos károk keletkeztek az épületben. Később részlegesen felújították, de évtizedekig üresen állt és pusztult. A rendszerváltozás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv készült a kastély kihasználására, de egyik sem valósult meg. Az épületet végül végrehajtó foglalta le – írja a Paraméter.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?