KÜLFÖLD

Szinte mindenkit beoltottak már ebben az európai városállamban, a hónap végére teljesen kinyitnának

Gibraltárban 100 emberre nézve 120 adag beadott vakcina jut, amivel abszolút világelső a miniállam.

Gibralárban kezdetét vette a koronavírus-járvány terjedésének lassítása miatt hozott korlátozó intézkedések teljes eltörlését célzó „szabadság hadművelet” (Operation Freedom), miután az Ibériai-félsziget legdélebbi pontján található városállamban lényegében minden 16 év fölötti személy megkapta már a Covid-vakcina első adagját – írja a londoni székhelyű Associated Press (AP) hírügynökség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 33 ezer lakosú brit tengerentúli terület, aminek saját parlamentje van, leginkább annak köszönheti a közel teljes átoltottságot, hogy az Egyesült Királyság bőségesen ellátta koronavírus-vakcinával. Az anyaországból érkező készletekből ráadásul nem csak a helyieket, hanem a szomszédos Spanyolországból ingázó vendégmunkásokat is be tudták oltani.

Az Our World In Data adatai szerint Gibraltárban eddig 130 oltást adtak be 100 emberre vetítve a teljes populációban. A városállam, ahol összesen 40 ezren kapták már meg a vakcinát, abszolút világelső ezzel a mutatóval.

A szinte teljes átoltottságnak köszönhetően a gibraltári kormány megkezdte a korlátozó intézkedések fokozatos feloldását. Hétfőtől a maszkhasználat már nem mindenhol kötelező, az oktatási intézmények újra megnyitottak, a sportélet újraindulhatott, a vendéglátóhelyek pedig – két hónap után – csökkentett üzemben újra kinyithattak.

Samantha Sacramento gibraltári egészségügyi miniszter elmondása szerint a normális élet legkésőbb március végére térhet vissza a félszigeten. A beutazási korlátozások azonban ezt követően is életben maradnak: a Gibraltárba érkezőknek kötelező lesz koronavírus-tesztet csináltatni és két hétre karanténba vonulni.

Fontos megjegyezni, hogy Gibraltár gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan is ezer szálon kötődik a szomszédos Spanyolországhoz, ahol viszont már kevésbé rózsás a helyzet. Az Európai Unió nagy részéhez hasonlóan ott is lassú az oltóanyag-beszerzés, és a helyi egészségügyi hatóságok szerint csak az év végére lehet elérni a nyitáshoz szükséges 70 százalékos átoltottságot, vagyis 33 millió ember immunizálását.

A helyiek körében csak Sziklának nevezett Gibraltár látképe madártávlatból

A mindössze 6,7 négyzetkilométeres Gibraltár – ami körülbelül akkora, mint Budapest VIII. kerülete – lakói előszeretettel ingáztak Spanyolország és otthonuk között „békeidőben”. Az elmúlt két hónapban azonban erre egyáltalán nem volt lehetőségük karanténkötelezettség nélkül.

„Hónapok óta Gibraltárban vagyok, anélkül, hogy Spanyolországba léptem volna. A vírus előtti időszakban minden hétvégén új városokat látogattunk meg a szomszédban. Ezt várom a legjobban”

– fogalmazott az AP hírügynökségnek Christian Segovia, egy 24 éves mérnök, aki egy brit hajózási társaságnál dolgozik.

A járvány megjelenése óta egyébként 4000 koronavírus-fertőzöttet és 93 halálesetet regisztráltak a helyi egészségügyi hatóságok.

A koronavírus elleni védőoltást mindössze az emberek 3,5 százaléka utasította vissza.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?