KÜLFÖLD

Szijjártó: Magyar kikötő lesz Triesztben

Közös sajtótájékoztatót tartott Triesztben Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Az eseményen hivatalosan is bejelentették, hogy a városban magyar kikötőt létesítenek.
  • Szerző: ripost

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a két ország - méltatlanul - támadások kereszttüzébe került. Hazánk azért, mert az illegális migrációval szemben védelmezi a schengeni szárazföldi határt, Olaszországot pedig azért, mert ugyanezt teszi tengeri határain.

Döbbenetesnek nevezte, hogy a brüsszeli bürokraták és még néhány uniós tagállam azokat kárhoztatja, akik betartják az uniós szerződésekben vállalt kötelezettségeiket.

A magyar tárcavezető kifejtette, olyan Európai Uniót akarunk és akar Olaszország is, amelyet erős nemzetállamok alkotnak és ahol tiszteletben tartják a tagállamok önálló döntési jogait, ahol tisztelik a hagyományokat, a keresztény gyökereket.

Ezeket az értékeket elsősorban úgynevezett civil szervezetek szeretnék felszámolni, olyan csoportok, amelyeket senki meg nem választott. Törekvéseikkel szemben is nagy közös eredmény, hogy sikerült megakadályozni, hogy Soros embere kerüljön az Európai Bizottság élére.

Szijjártó Péter köszönetet mondott olasz partnereinknek azért, hogy lehetővé tették Magyarország számára egy tengeri kikötő létesítését Triesztben. A 30 hektáros területre 60 esztendei koncessziót nyertünk, ahol mintegy 100 millió eurós befektetéssel alakul ki az évi 75 ezer konténernyi árú kezelésére alkalmas kikötő.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ennek a történelmi szerződésnek a létrejöttéhez. Kiemelte, hogy Magyarország erőteljes fejlődést mutat, a két ország kereskedelmi kapcsolatai rendkívül fontosak, ezeket szolgálhatja a magyar beruházás.

Salvini azt is fontosnak tartotta, hogy a kétoldalú tárgyalásokon a kikötő ügye mellett energetikai, gazdaságfejlesztési és élelmiszeripari kérdésekről is egyeztettek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?