KÜLFÖLD

Szijjártó: Erős tagállamokra épülő Unióban hiszünk

Magyarország mindig nagy figyelmet fordít és nagy jelentőséget tulajdonít a közép-európai országok együttmûködésének, és ennek megfelelően a szomszédokkal való jó kapcsolatnak - mondta Szijjártó Péter.
  • Szerző: ripost

A külgazdasági és külügyminiszter Marija Pejcinovic Buric horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót csütörtökön Zágrábban. A két politikus a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán vett részt.

Magyarország az erős tagállamokra és nemzetekre épülő erős EU-ban hisz, amely megvédi saját életformáját, amely elsőbbséget biztosít a keresztény kultúrának és tiszteli az őt alkotó nemzeteket.

Szijjártó Péter kiemelte: "Horvátországot szövetségesnek, barátnak és jó szomszédnak tartjuk. A magyar emberek szeretik Horvátországot, csak a tavalyi esztendőben 655 ezer magyar választotta nyaralása helyszínéül a horvát tengerpartot, és 400 millió euróval járultak hozzá a horvát turisztikai bevételekhez".

A körülöttünk lévő világ gyorsan változik - mondta a tárcavezető, majd hozzátette: "nem látott sebességű változásoknak vagyunk a tanúi és megélői, teljesen új viszonyok jöttek létre a világpolitikában és a világgazdaságban". Úgy vélte:

ez az összevisszaság felértékeli a stabilitást, a kiszámíthatóságot és az észszerűséget, és ezek Közép-Európa legfontosabb jellemzői.

"Sokáig lesajnáltak és lenéztek minket, közép-európaiakat, mára azonban egyértelműen az európai növekedés motorjává váltunk" - mutatott rá.

Úgy vélte, ennek előfeltétele volt, hogy a térség országai megértették, hogy sokkal jobb együttműködni, mint széthúzni. "És ettől erősebbek is lettünk" - jelezte.

Az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte, hogy történelmi kihívások és kérdések előtt áll, a kultúra, az identitás, a biztonság és a versenyképesség súlyos kihívásai előtt. Magyarországról nézve jó látni azt, hogy

délnyugati szomszédságunkban büszke nemzet él, amely meg akarja őrizni saját identitását, és nem szakad el sem a kulturális, sem keresztény hagyományától, örökségtől.

Magyarország az erős tagállamokra és nemzetekre épülő erős EU-ban hisz, amely megvédi saját életformáját, amely elsőbbséget biztosít a keresztény kultúrának és tiszteli az őt alkotó nemzeteket.

A külügyminiszter megköszönte, hogy amikor Magyarország a legvadabb támadásoknak volt kitéve, a horvát kormánypárti EP-képviselők mind kiálltak Magyarország mellett Brüsszelben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtök reggel találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel és Kolinda Grabar-Kitarovic államfővel is.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?