KÜLFÖLD

Szijjártó: Az erős Szerbia Magyarország érdeke

Magyarország egyértelmû érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán a magyar sajtónak.
  • Szerző: MTI

A politikus a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel.

Elmondta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával.

"Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja".

Jól látszik, hogy Szerbia integrációjának őszinte támogatói közül Magyarország az egyetlen, amely fel is meri vállalni a véleményét. Rámutatott, hogy ma

Európában a politika fősodra bővítésellenes, és ezért igazán harcolni kell Brüsszelben, hogy a bővítési folyamat valóban meg is induljon,

és eltűnjenek az Európai Bizottság által felállított mesterséges gátak.
    Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány már nemcsak azt támogatja költségvetési eszközökkel, hogy külföldi beruházók jöjjenek Magyarországra, hanem azt is, hogy magyar vállalatok fektessenek be külföldön.

"Ennek az úgynevezett kifektetési stratégiának az első számú célpontja Szerbia és Bosznia-Hercegovina".

Szijjártó Péter kitért a vajdasági gazdaságfejlesztési programunkra is, amely véleménye szerint "egy óriási és senki által meg nem kérdőjelezhető siker".

A magyar és a szerb kormány hétfői együttes ülésén több mint tíz megállapodást írnak alá.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?