KÜLFÖLD

Szexmegvonással fenyegetőznek a lengyel nők

Oda csapnak, ahol a legjobban fáj. Tiltakoznak az abortusztörvény szigorítása ellen.
  • Szerző: SZB

A lengyel nők azzal fenyegetőznek, hogy nem szexelnek, nem végeznek háztartási munkát, és dolgozni sem mennek, ehelyett az utcára vonulnak, hogy tiltakozzanak a készülő abortusztörvény ellen.

A katolikus többségű országban jelenleg is Európa egyik legszigorúbb szabályozása van érvényben, ezután pedig gyakorlatilag lehetetlenné tennék az abortuszt.

Most a terhességmegszakítás csupán a várandósság egy korai szakaszában kérhető, amennyiben az veszélyezteti az anya egészségét, vagy ha a magzat tartósan fogyatékos lesz, illetve ha a fogantatás bűncselekményből – nemi erőszakból vagy vérfertőzésből – származik. Ha az új törvény életbe lép, gyakorlatilag minden terhességmegszakítás bűncselekmény lesz, a nőket öt évre börtönbe zárhatják, és a közreműködő orvosok is kemény büntetésre számíthatnak - írja a brit Daily Mail.

Emiatt döntött több ezer lengyel nő amellett, hogy egy napra feketébe öltözik, és sztrájkol. Az akcióban hatvan lengyel város vesz részt.

A katolikus egyház álláspontja szerint az abortusz gyilkosság. Lengyelország lakosságának majdnem 90 százaléka római katolikus.

 

És ezeket olvastad már?