KÜLFÖLD

Szétválasztott bangladesi ikrek: elvégezték a műtétet a magyar orvosok – ilyen állapotban van Rabeya

Végrehajtották a koponya-helyreállító műtétet Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai kedden Bangladesben. Folytatódik az ikrek fejlesztése és az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió.
  • Szerző: Ripost

A nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. Az újrainduló első repülőgép járatok egyikével utazott Bangladesbe az orvoscsapat, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rabeya szerencsére jól van Fotó: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Fotó: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

Fotó: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog.

Fotó: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fognak elvégezni. Kintlétük során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

Még kisebb plasztikai műtétekre szüksége lehet a most operált kislánynak Fotó: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Az aktuális járványügyi helyzet miatt meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait az orvoscsapat rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával segítette elő, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valaki, csak hosszú kinti karantén után tud csak hazatérni – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtótájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?