KÜLFÖLD

Szétszakadt holttestek és vértócsák - ez maradt a lezuhanó repülő után

Lakóházakra, alvó családokra zuhant kora reggel egy török teherszállító repülőgép Kirgizisztánban. A lángokban álló utcát ellepték a gyászoló, síró rokonok.
  • Szerző: Ripost

Gyásztól hangosak a kirgiz főváros utcái, ahova ma kora reggel egy török teherszállítógép csapódott be. A tömegszerencsétlenségben a legfrissebb adatok szerint 37-en haltak meg, az áldozatok közül 12-en gyerekek. A tehergép Hong Kongból Isztambulba tartott, mikor Biskekben azonnal üzemanyagra volt szüksége.

 

A sűrű ködben a kényszerleszállásra készülő pilóta elvétette a repteret, és a közeli lakóövezet házaira zuhant - 43 épületből csak romok maradtak. A legtöbb házban még családok aludtak a szerencsétlenség idején, a rokonok nem bírják feldolgozni a tragédiát.

Egy kilencéves fiúcska ma korábban indult el az iskolába - de alig jutott pár saroknyira, mikor meglátta a vészesen zuhanó repülőgépet. Mire visszarohant az otthonához, már csak romokat és lángokat látott: a teljes családja szörnyethalt a szeme láttára.

Az egyik túlélő, egy fiatal anya azt mesélte, hogy végig attól félt: gyerekei meg fognak halni. A fiát a testével védte a rájuk omló házban, de a lánya túl messze, az ablak közelében aludt a baleset idején. Szerencséjükre mindhárman túlélték a balesetet, de a testük teli van sérülésekkel, és sokkot kaptak. Mások viszont nem voltak ilyen szerencsések...

 

A helyszínen még mindig dolgoznak a mentőcsapatok és az önkéntesek, legalább ezren próbálnak segíteni. A romok alatt még túlélők, de nagyobb valószínűséggel halálos áldozatok lehetnek. Jelentésük szerint legalább 37-en vesztették életüket a balesetben, de ez a szám még tovább nőhet. Mint mondják, 31 holttestet és 9 leszakadt testrészt találtak, de nem tudják, hogy melyik kihez tartozik.

A mentőcsapatok és a síró emberek mellett azonban mások is megjelentek: egy férfit letartóztattak, mert a roncsok közül értéktárgyakat lopott ki.

A kirgiz hatóságok szerint a balesetet a pilóta, Gurcan Diranci hibája okozta - a férfi a helyszínen szörnyethalt. A kormány nemzeti gyásznapot hirdetett.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?