KÜLFÖLD

Egy szerbiai nő megvizsgáltatta magát a kínai vakcina után, megdöbbent az eredményen

Egy Szerbiában élő nő megvizsgáltatta magát, miután beoltották a kínai vakcinával. Teljesen megdöbbent az eredményen, amit kapott.
  • Szerző: Ripost

A történetéről a közösségi oldalán emlékezett meg a szerb nő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az IgG antitest vizsgálata ugyanis azt mutatja, hogy valami elképesztő mennyiségű antitest termelődött a szervezetében, ami hosszú távú védettséget biztosít a számára - írja a Délhír.

A kínai vakcina után elképesztően magas antitest mennyiséget mértek egy szerbiai nőnél.

A kínai vakcina után elképesztően magas antitest mennyiséget mértek egy szerbiai nőnél (Fotó: Illusztráció / Shutterstock)

Szerbiában egyébként a legfrissebb adatok szerint már több, mint egy millió embert beoltottak, a teljes lakosság 14, 63%-át. Ezzel Szerbia egyébként az élen jár Európában. Az országban négyféle vakcina közül lehet választani, és mellékhatás eddig alig több mint 260 főnél jelentkezett. Ezek egyébként enyhe tünetek voltak főként, mint a hőemelkedés, a láz, vagy duzzanat az oltás helyén. A kínai Sinopharm vakcinát eddig több mint 700 ezren vették fel.

A napokban hazánkba is megérkezett az első kínai vakcina-szállítmány, összesen 550 ezer adag, ami 225 ezer fő beoltására lesz elegendő, hiszen ebből az oltásból is kettőt kell beadni.

Az érkezést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai az ilyenkor még szokásos vizsgálatokat elvégzik, és ha mindent rendben találnak, megkezdődhet az oltás.

Megjöttek az első kínai vizsgálati eredmények

A kínai kutatók már elvégezték a szükséges vizsgálatokat a vakcina hatékonysága kapcsán, és közzé tették nemrég egy tanulmányban. E szerint a 18-59 évesek körében 144 beoltottból összesen 42 esetben jelentkezett valamiféle reakció, a leggyakoribb ezek közül a láz volt. A 60 évesek, vagy annál idősebbek körében hasonlóan alakultak az arányok, egyébként minden reakció enyhe, vagy közepesen súlyos volt: súlyos, kórházi kezelést igénylő reakciót nem figyeltek meg.

Összességében azt állapították meg, hogy a vakcina az összes tesztelt dózisban mindkét korcsoportban biztonságos és jól tolerálható volt, és minden beoltottnál kialakult a megfelelő immunválasz.

Tóth Sándor virológus szerint ez a vakcina a mutációkkal szemben is védeni fog

„A dél-afrikai mutáció esetén a koronavírus tüskefehérjéje mutálódott, egyrészt ez eredményezheti, hogy azok a vakcinák, amelyek a tüskefehérje genetikai kódját tartalmazzák, nem lesznek elég hatékonyak ellene. Másrészt viszont az is elképzelhető, hogy pl. a Szputnyik V, (ami szintén vektorvakcina), a Moderna vagy a Pfizer mRNS vakcinák a vírus egy másik törzséből származó tüskefehérje-kódot tartalmaznak, és ezáltal jobban beválnak, mint pl. az AstraZeneca” – sorolta a lehetséges okokat a virológus, aki azonban azt is kiemelte: véleménye szerint a legjobb megoldás a dél-afrikai mutáció ellen a kínai Sinopharm vakcina lehet, mivel ez a vakcina nem csak a vírus egy darabjának genetikai kódját, de az egész, elölt vírus fehérjeállományát tartalmazza, így ezáltal hatékonyabban válthat ki szélesebb körű immunválaszt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?