KÜLFÖLD

Szendvicsbe rejtett titkos adatok, őrült kémbotrány borzolja a kedélyeket Amerikában

Hollywoodi filmeket megszégyenítő kémsztoritól hangos a tengeren túli sajtó.

Kémkedés vádjával szombaton őrizetbe vették az Amerikai Haditengerészet (US Navy) egyik magas beosztású nukleáris mérnökét és feleségét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy atommeghajtású tengeralattjárók titkos dokumentációját próbálták eladni egy meg nem nevezett ország ügynökeinek – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A világra szóló kémbotrány első számú gyanúsítottja, a 42 éves Jonathan Toebbe szűk egy évtizeden keresztül dolgozott az Amerikai Haditengerészet nukleáris meghajtású járműveket fejlesztő programjában, és biztonsági hozzáférése volt az atom-tengeralattjárók szupertitkos tervezési dokumentációjához. A vád szerint a férfi 2020 áprilisában elküldött egy másolatot ezekről a dokumentumokból egy külföldi kormány ügynökeinek, melyhez a következő levelet mellékelte:

„Kérem, továbbítsák ezt a levelet az Önök katonai hírszerző ügynökségének. Úgy vélem, hogy ez az információ nagy értéket képvisel majd az Önök országa számára. Ez nem átverés!”

Toobe azt is írta, hogy a mellékelt információkat lassan és gondosan gyűjtötte évek leforgása alatt. És a dokumentációt több részletben csempészte ki a munkahelyéről, hogy ne keltsen feltűnést.

A nyilvánosságra hozott bírósági iratok szerint a bizalmas adatokat tartalmazó levél végül nem ért célt, mivel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberi lefülelték a dolgot. Ezt követően egy beépített ügynök vette fel a kapcsolatot Toebbe-vel, és a felek újabb adatok vásárlásában egyezett meg.

A kémkedéssel megvádolt 42 éves Jonathan Toebbe és felesége, a 45 éves Diana Toebbe. (Forrás: Instagram)

Első körben az ügynök 10 ezer dollár előleget küldött kriptovalutában Toebbe-nak idén júniusban. Ugyanebben a hónapban a férfi és felesége, Diana elutazott egy nyugat-virginiai kisvárosba, ahol Toebbe egy mogyoróvajas szendvicsbe rejtett SD-kártyát helyezett el egy előre megbeszélt helyen, miközben a párja „őrszemként biztosította a terepet.” Az adathordozót azután felvette az FBI fedett ügynöke, aki még 20 ezer dollárt utalt a szivárogtató mérnöknek, hogy megkapja a titkosított fájlok feloldáshoz szükséges jelszavakat.

Mint kiderült, a kártya valóban „atommeghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos bizalmas adatokat” tartalmazott – olvasható az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) hétfőn kiadott sajtóközleményében.

Úgy tudni, hogy a Toebbe a Virginia-osztályú tengeralattjárók atomreaktorával, és hangtompító rendszerével kapcsolatos bizalmas információkat lopott el. (Forrás: Wikipedia)

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Toebbe és feleség államtitkokat szivárogtat egy kis mellékes reményében, a szövetségi ügynökök már nem sokat tétlenkedtek. Most szombatra megbeszéltek egy újabb találkozók a házaspárral, akik azt hitték, életük üzletét kötik meg, de pénz helyett végül egy rakat kommandós várta őket a helyszínen.

A vádlottak első meghallgatását egy nyugat-virginiai szövetségi bíróságon fogják tartani. Azt megjósolni is nehéz, pontosan hány év börtönt kaphatnak, de a büntetésüket egészen biztosan egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben kell majd leülniük.

Szakjogászok szerint a házaspár ügye kísértetiesen hasonlít Jonathan Pollard korábbi FBI-elemző esetéhez, aki 30 évet ült börtönben, mert a 80-as évek végén haditengerészeti titkokat adott el Izraelnek. Az Egyesült Államok történetében ezidáig ő az egyetlen személy, akit egy szövetséges országnak való kémkedés vádjával ítélt el a bíróság.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Illatos karácsonyi sütemények
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?