KÜLFÖLD

Száznál is több ember vére szárad az unatkozó ápoló kezén

Hátborzongató ügy került a német bíróság elé: az egykori ápoló, Niels Högel legkevesebb 106 embert gyilkolt meg öt év alatt.
  • Szerző: KF

Högelt korábban már életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de sorra derülnek ki újabb gyanús halálesetek, amelyhez az unatkozó ápolónak köze volt. Högel ugyanis azzal szórakoztatta magát, hogy túladagolta a betegek szívgyógyszereit, hogy aztán újraéleszthesse őket, és így hősként tüntette fel magát kollégái előtt. Sokszor azonban már nem tudta megmenteni betegei életét, ilyenkor depresszióssá vált. Egy idő után bele is fásult az újraélesztésekbe, így csak túladagolta a betegeket.

A 41 éves férfi 1999 és 2002 között Oldenburg, majd 2003 és 2005 között Delmenhorst kórházában dolgozott. A tárgyalásán azt mondta:

50 felett már nem számoltam a halálos áldozataimat.

Högel legalább 106 embert ölt meg, ezzel ő lett Németország legveszélyesebb sorozatgyilkosa – ám a rendőrség szerint ennél sokkal magasabb lehet áldozatai valós száma, mivel sok elhunytat elhamvasztottak, ezzel pedig a bizonyítékok is megsemmisültek, így már nem mutathatják ki a gyógyszer-túladagolást a szervezetükben.

Högelt 2005-ben tartóztatták le, miután egy kollégája feljelentette: a férfi látta, hogy az ápoló gyógyszert injekcióz egy betegbe, annak ellenére, hogy erre nem volt semmi szükség. A beteg túlélte Högel „játékát”, akkor a bíróság még csak 7 és fél évre ítélte el emberölés kísérlete miatt. Az ügyet felkapta a média is, egy nő pedig felismerte Högelben azt az ápolót, aki szerinte megölte az anyját, ezért a rendőrséghez fordult, és egyre több gyanús haláleset kapcsán derült ki, hogy az unatkozó ápoló ölt.

Hét beteget küldött a halálba a magyar Fekete Angyal
Körmösként kezdett új életet a magyar Fekete Angyal, miután kiszabadult. Hét beteg halálba segítését bizonyították rá, de az eljárás során ő maga huszonegy áldozatról beszélt. F. Tímea haldokló időseknek adott be morfint vagy seduxennel kevert káliuminjekciót.  A Nyírő Gyula kórház főigazgatója 2001 elején tett feljelentést, mert gyanús lett az ápolónő viselkedése. F. Tímeát 11 év fegyházra ítélték, jó magaviselete miatt nyolc év múlva szabadult. Az Ördögök ügyvédei 3. című könyvben azt nyilatkozta: „Nem érzem magam gyilkosnak, de angyalnak sem… Nagy életcéljaim voltak. Sosem akartam orvos lenni, csak jó nővér, esetleg főnővér. De ez nagyon távoli és elérhetetlen. Huszonegy név van előttem. De konkrétan csak tíz betegre emlékszem igazán aktívan… Sajnos egy kőszívű nő lettem… A halál az életem része lett, valahol ezt meg lehet érteni…”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?