KÜLFÖLD

Szándékosan szöktethették ki az országból a berlini terrorista segítőjét

Német sajtóinformációk szerint a 2016-os berlini terrortámadás elkövetőjének segítője is volt, akit a német hatóságok villámgyorsan kitoloncoltak az országból, hogy ne bonyolódjon tovább az ügy. A 12 halálos áldozattal járó merénylet körül egyre több a megválaszolatlan kérdés.
  • Szerző: wm

2016 decemberében kamionnal hajtottak be az egyik karácsonyi vásáron lévő tömegbe. A hivatalos jelentések szerint a tunéziai származású Anis Amri egyedül követte el a támadást, ám a Focus nevű német lap, nyomozói körökből szerzett információk alapján, arról ír, hogy a hatóságok által régóta figyelt marokkói Bilel Ben Ammarnak is köze lehetett a támadáshoz.

A lap szerint Amri és Ammar a terrortámadást követő este személyesen találkoztak, és órákon keresztül beszélgettek. A Focus cikkében egy eddig csak kevesek által látott biztonsági kamera felvételéről is szó van, amin az látszik, ahogy a merénylet után Amri kiszáll a kamionból, majd keresi a menekülési útvonalat. Egy ismeretlen férfi azonban az útját próbálja állni, de őt egy faléccel fejbe vágja egy harmadik személy.

A német lap azt állítja, hogy ez a személy Bilel Ben Ammar volt. A leütött férfi pedig a mai napig kómában van.  

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a hatóságok Ammart szélsőséges iszlamistaként és a marokkói titkosszolgálat ügynökekeként tartották számon, és hat héttel a berlini merénylet után a németek kitoloncolták a férfit. Vajon mit akartak eltussolni, miért nem hallgatták ki?

A nyomozás vezetőjét megkereste a német Bild, és próbált választ kapni a felmerült kérdésekre. Armin Schuster azonban azt állítja, hogy ő sosem látott olyan felvételeket, amiket a Focus említ. Azt elismerte, hogy a mai napig nem sikerült minden kétséget kizáróan tisztázni, hogy Amri egyedül vagy valaki segítségével követte-e el a terrortámadást. A nyomozó azt sem zárta ki, hogy megkeresik Bilel Ben Ammart, és tanúként hallgatják ki. A kitoloncolás ügyében vizsgálatot rendelt el Horst Seehofer belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?