KÜLFÖLD

Szakértők szerint is veszélyesek lehetnek az osztrák vásárok

Az ÖSTERREICH nevû osztrák lap szakértőket kérdezett meg arról, mit gondolnak az Ausztriát fenyegető növekvő terrorizmusról.
  • Szerző: WM

A %% szerdai lapszámában írt arról, hogy a bécsi amerikai nagykövetség arra figyelmeztetett: Ausztria a terroristák célpontjává válhat az adventi időszakban. A sógoroknál országszerte több száz karácsonyi vásárt rendeznek meg, csak a fővárosban nyolcmillióan látogatják ezeket. Nem meglepő tehát, ha az iszlamisták célpontként tekintenek az ilyen rendezvényekre.

Sokan azonban azt gondolják, hogy az USA nagykövetsége csupán rutinszerűen ad ki ilyen közleményeket, így nincsen különösebb oka annak, hogy veszélyben érezzék magukat a karácsonyi időszakra készülő turisták.

Udo Steinbach terrorizmussal foglalkozó szakértő azonban óva int attól, hogy fél vállról vegyük a világ egyik legjobb titkosszolgálatával rendelkező nagyhatalom figyelmeztetését. Ezzel párhuzamosan az osztrák rendőrség szintén fokozott veszélyről beszél, és növelik a rendőrségi jelenlétet a karácsonyi vásárokon. A rendezvények bejáratát pedig olyan betonelemekkel zárják el, amelyek elméletben megakadályozzák, hogy a merénylők autóval hajtsanak a tömegbe.

Steinbach megjegyzi, hogy bár a terrorszervezeteknek már az is nagy eredmény, ha sikerül félelmet kelteni az emberekben, ettől függetlenül valóban nem árt az elővigyázatosság.

A szakértő szerint már nem is a nagy, nemzetközileg is ismert terrorszervezetek jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a magányos terroristák. Õk egyedül tervezik meg a merényleteket, és sokkal nehezebb a tervüket megakadályozni.

 

Nem szabad elfeledkezni az al-Kaidaról sem

A német szövetségi főállamügyész azt nyilatkozta a Rheinischen Post nevű német lapnak, hogy az al-Kaida ugyanakkora veszélyt jelent, mint pár éve, annak ellenére is, hogy manapság kevesebbet lehet róluk hallani, mint korábban. Peter Frank szerint bár mostanság mindenki inkább az Iszlám Államot emlegeti, ha az iszlamista terror kerül szóba, nem feledkezhetünk meg róla, hogy az al-Kaida is erősödik. A dzsihadista szervezet célja ugyanaz, mint korábban, amikor Oszama bin Láden vezette az al-Kaidát: megnyerni a szent háborút és végezni a hitetlenekkel. Peter Frank hozzátette, hogy a német hatóságok a napokban őrizetbe vettek öt nőt, akik a gyanú szerint az Iszlám Államnak végeztek Szíriában vagy Irakban különböző propagandamunkákat.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?