KÜLFÖLD

Szabadlábra helyezték a WikiLeaks volt informátorát

Több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot szivárogtatott ki.
  • Szerző: M.M.

Szabadlábra helyezték csütörtökön Chelsea Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét, aki közel egy évet töltött börtönben, mert nem volt hajlandó tanúskodni a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Virginia állambeli bíró, Anthony Trenga szerint Manning tanúvallomására már nincs szükség az ügyben, ezért rendelte el a szabadon bocsátását.

Manning 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek. 2019-ig már hét évet letöltött egy katonai börtönben a rá kirótt 35 éves börtönbüntetéséből, ekkor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette. Tavaly májusban szabadlábra helyezték, de néhány nap múlva ismét őrizetbe vették. Már akkor leszögezte: inkább éhen hal, mint hogy tanúskodjon.

Ügyvédei szerint Manning szerdán öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, május óta másodjára.

Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ügyészség ismét elrendeli Manning őrizetbe vételét, ám egyelőre nincsenek erre utaló jelek.

 

És ezeket olvastad már?