KÜLFÖLD

Katasztrófahelyzet: egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sincs már a koronavírusos betegeknek Romániában

Katasztrófához vezet, hogy csak 30%-os az átoltottság Romániában. Sok ország segíti a káoszban a térség legrosszab helyzetben levő országát.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Napi több száz halott, tízezer új fertőzött: ez a gyászos eredménye annak, hogy Románia nem fordított nagy figyelmet az oltási kampányra. Az országot letarolta a koronavírus-járvány újabb hulláma, az egészségügyben katasztrófahelyzet van. Egyetlen ágy sem szabad a román intenzív terápiás osztályokon, amiket elkülönítettek a koronavírusos betegeknek, azokat mind elfoglalták a betegek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Van pár ágy, amit azoknak a betegeknek különítettek el, akik valamilyen alapbetegség mellett koronavírussal is megfertőződtek, most azokat használják – adta ki a tájékoztatást hétfőn a helyi Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Országszerte csupán 159 ilyen tartalék intenzív terápiás ágy van, ebből próbálják pótolni a kórházak szükségleteit.

A kép illusztráció Fotó: MTI

Jelenleg 1855 személy fekszik intenzív terápiás osztályon koronavírus miatt, eredetileg 1707 intenzív terápiás ágy volt elkülönítve.

A helyzet drámai a szomszédban, a statisztikák szerint minden 5. percben meghal egy covidos Romániában.

Lehetőségükhöz mérten próbálják növelni az intenzív terápiás ágyak számát, sok országból kapnak segítséget is.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter egy csütörtök esti televíziós interjúban tételesen is beszámolt a külföldi segítségről. Kiderült: pénteken viszik az első romániai koronavírusos pácienseket Kolozsvárról Ausztriába, és folytatódik azoknak a betegeknek az áthelyezése magyarországi és lengyelországi kórházakba is, akiknek a túlterhelt romániai egészségügyi rendszer már nem tudna megfelelő ellátást nyújtani.

Magyarország elsőként ajánlotta fel a segítséget, már harminc beteget hoztak át a debreceni és a szegedi kórházba.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?