KÜLFÖLD

Svédországban veszélyeztetett csoportnak minősülnek az illegális migránsok, előbb kapnak oltást

A papírok nélküli illegális bevándorlók előbb juthatnak hozzá a koronavírus elenni vakcinához, mint a svédek 70-80 százaléka.

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség (Folkhälsomyndigheten) csütörtökön bemutatta az országi oltási tervét, mely szerint négy fázisban oltanának be a teljes lakosságot legkésőbb ősz elejéig - írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

„Azt akarjuk, hogy az oltóanyagot az egészség és a védelem megteremtésére használják, egyenlő feltételekkel, a teljes lakosság körében” – fogalmazott az oltási terv bemutatása során Johan Carlson, a Svéd Közegészségügyi Ügynökség főigazgatója.

Az 1. fázis során az idős otthonok lakói és a személyzet kapja meg a koronavírus elleni védőoltást Svédországban. Úgy tudni, hogy ezzel már nagyjából végeztek is az illetékes hatóságok. A február második hetében kezdődő 2. fázisban a szervátültetettek, a 65 éves és annál idősebbek, a dialízisre szorulók és az egészségügyi személyzet kaphatja meg a vakcinát.

A 3. fázis alatt a krónikus szívbetegségben, cukorbetegségben, Down-szindrómában, demenciában és a tüdőbetegségben szenvedők kapnak oltást. Ebben a szakaszban azonban egyes csoportokat, köztük a papírok nélküli illegális bevándorlókat előreveszik a sorban.

„A harmadik szakaszban prioritást élveznek azok a csoportok, melyeknek – különböző okok miatt – nehézségei lehetnek a fertőzés elleni intézkedésekre vonatkozó ajánlások betartásában, és ezáltal fokozott a kockázata megfertőződésnek. Ez vonatkozik a (...) társadalmilag hátrányos helyzetűekre, (...) például a dokumentum nélküliekre (érsd: illegális bevándorlókra)”

- olvasható a hivatalos oltási programban, melynek az utolsó, 4. fázisában a 18 évesnél idősebb, egészséges embereket kívánják beoltani. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ez nyár végére, ősz elejére sikerülhet.

Az illegális bevándorlók pontos számát Svédországban szinte lehetetlen meghatározni. Az elmúlt évek becslései 10 és 100 ezer fő között változtak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Svéd Demokraták vezetője, „rendkívülinek” és „ésszerűtlennek” nevezte a döntést. A párt szellemi holdudvarába tartozó Rebecca Weidmo Uvell újságíró pedig a következőképp foglalt állás:

„Tényleg elkeseredett vagyok. Legalább 80 000 ember él illegálisan Svédországban, de valójában senki sem tudja, hogy hányan vannak, és mostantól az adófizetők költségén megkaphatják az oltást egy olyan országban, ahol még tartózkodni sem lenne joguk”

Svédország a koronavírus által leginkább sújtott ország egész Skandináviában. Az egészségügyi hatóságok 581 000 COVID-19 esetet és 12 000 halálos áldozatot regisztráltak a járvány kirobbanása óta. Eddig a lakosság alig több mint 3 százalékát sikerült beoltani, és mindösszesen fél százalékuk kapta meg az oltás mindkét fázisát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?