KÜLFÖLD

Svédország nem fizet tovább a Pfizernek az oltóanyagért, válaszokat követelnek

A svéd oltókampány irányítója szerint elfogadhatatlan, hogy a Pfizer összevissza beszél, és nem egyértelmű, pontosan hány vakcinát tartalmaz egy ampullányi oltóanyag.

Svédország nem fizet a Pfizernek a koronavírus elleni oltóanyagáért addig, amíg az amerikai gyógyszeripari vállalat nem tisztázza, hogy egy fiola pontosan hány oltáshoz elegendő vakcinát tartalmaz – írja a Dagens Nyheter svéd napilap internetes kiadása.

Az eddigi vakcinaszállítmányokat a Pfizer úgy számlázta ki, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni készítményükből, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában csak öt adag vakcinát küldenek.

Svédország azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a Pfizer világosan megegyezne arról, hogy egy ampulla pontosan hány adag vakcinát tartalmaz, és amíg ez nem tisztázódik, a svéd hatóságok felfüggesztik a gyártónak járó kifizetéseket – mondta el Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

A fizetések felfüggesztésének hírére a Pfizer svédországi részlegének szóvivője megerősítette, hogy hat adag oltóanyag árát számolták fel ampullánként.

„Jóváhagyták azt, hogy egy fiola hat oltásra elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért azóta ezt a számot használjuk a számlázáshoz” – mondta el Ulrika Goossens.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január elején tett közzé állásfoglalást arról, hogy a Pfizer és a BioNTech által kiszállított egy ampulla öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé.

Ahhoz, hogy egy fiolából hat adagot ki lehessen nyerni, speciális fecskendőre van szükség. Richard Bergstrom, a svéd oltókampány irányítója szerint emiatt ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen ha egy ország technikailag csak úgy tudja megoldani, hogy öt dózist tud felhasználni egy ampullából, akkor ugyanazért az árért kevesebb adag oltóanyaghoz jutott.

És ezeket olvastad már?