KÜLFÖLD

Svéd pszichológusok: az egyre növekvő migránserőszak traumatizálja a fiatal generációkat

Szakemberek szerint a svéd gyerekek mentálhigiéniás állapotában visszafordíthatatlan károkat okoznak az egyre aggasztóbb bűnözési mutatók.

Vezető svéd pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a nagyvárosokban egyre csak növekvő fegyveres erőszak traumatizálhatja a fiatalabb generációk tagjait, akik jó eséllyel gyógyíthatatlan mentális betegségekkel lesznek kénytelenek együtt élni felnőttkorukban.

A szakemberek aggasztó felhívásában, amely a svéd köztévé internetes kiadásában jelent meg, ugyan nem említik, hogy a bevándorló hátterű lakosság tehető felelősé a köztörvényes bűncselekmények számának folyamatos emelkedéséért, de hivatalos kormányzati statisztikákból ezt pontosan tudni lehet. Sőt, nemrég még az ország radikálisan migránspárti miniszterelnöke, Stefan Löften is elismerte, hogy a menedékkérők sikertelen társadalmi integrációja miatt növekszik a bűnözés szintje.

„A halálos kimenetelű, fegyveres erőszak árnyékában felnövő gyermekeknek nagyobb szükségük van valakire, aki védelmezi őket. Ez a jelenség pedig növeli annak kockázatát, hogy ezek a fiatalok később a bűnbandákhoz szegődjenek védelem reményében”

– fogalmazott az SVT nemzeti műsorszolgáltatónak Johan Hagborg gyermekpszichológus, aki azt is hozzátette, hogy azok a gyerekek vannak leginkább kitéve ennek a veszélynek, akik a rendőrség által „kényes területnek” minősített városrészekben élnek, de a tömegmédia miatt valójában minden svéd kiskorú mentális egészségének árthat a jelenség.

A szakember emellett arra is figyelmeztetett, hogyha a traumatizált gyerekek nem kapnak időben megfelelő segítséget, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Például könnyebben kábítószer használókká válnak, vagy nagyobb eséllyel alkalmaznak majd ők is fizikai agressziót a kortársaikkal szemben.

Egy február végén közzétett belügyminisztériumi jelentés szerint egyébként tavaly újabb bűnözési „rekord” dőlt meg Svédországban, ahol nem kevesebb, mint 366 lövöldözés történt, melyekben 47 ember meghalt és 117-en megsérültek. A regisztrált lövöldözések 60 százaléka az úgynevezett „sérülékeny” negyedekben – vagyis a zömmel a migránsok lakta no-go zónákban – történt, ami már csak azért is ijesztő, mert az összlakosság mindössze 5,4 százaléka él ilyen városrészekben.

Migránserőszak Malmö külvárosában. Az ilyen és ehhez „életképek” egyre gyakoribbak az úgynevezett „sérülékeny” negyedekben.

Bár a svéd politikai vezetés szereti szőnyeg alá söpörni az egyre nyilvánvalóbb migránserőszak okozta problémát, a rendfenntartó szervek vezetői már nemigen köntörfalaznak a témával kapcsolatban. A skandináv ország nyugati partvidékén található Göteborg rendőr-főkapitánya, Erik Nord például azt mondta egy exkluzív interjúban nemrég, hogy szülővárosának utcáit folyamatosan terror alatt tartják a közel-keleti és észak-afrikai bevándorlókból szerveződött maffiahálózatok. Elmondása alapján a késes támadások és a robbantásos merényletek mindennapos eseményekké váltak, holott Svédország a béke szigetének számított egy évtizeddel ezelőtt Európában.

„Az utcákon sokkal több rendőrre lesz szükségünk. A bíróságoknak változtatnia kell a jogértelmezésén, és a börtönöket is meg kell erősítenünk annak érdekében, hogy kezelhessük ezt a helyzetet. Máskülönben a gengszterek paradicsommá fog válni az országunk”

– fogalmazott Erik Nord, aki a tömeges és illegális migrációt jelölte meg minden probléma forrásaként.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?