KÜLFÖLD

Súlyos veszélyre figyelmeztetnek, a leghalálosabb állatokká váltak a szúnyogok

Komoly betegségeket terjesztenek, így pedig rengeteg ember válhat áldozatukká. Rémisztő adatokat közöltek a kutatók.
  • Szerző: Ripost

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok  áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés nyomán.

A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog, valamint az ázsiai tigrisszúnyog , a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül.

Egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet például a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben - írja a sciencedaily.com.

A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?